Vizită regală la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” Arad-Gai

În ziua de luni, 9 martie 2015, Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae al României a fost oaspetele  arădenilor, efectuând prima vizită oficială în Municipiul Arad. Cu acest prilej, Alteţa Sa Regală a vizitat mai multe instituţii din municipiu, şi anume: Școala Gimnazială „Regina Maria”, Tipografia Guttenberg, sediul Consiliului Județean Arad, Palatul Primăriei Aradului. În încheierea vizitei, Principele Nicolae a vizitat Mănăstirea Arad-Gai, unde a fost primit cu multă bucurie de către  Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, însoţit de  Protos. Dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei şi maica stareţă stavrofora Magdalena Borteş. Alteţa Sa Regală, a sosit împreună cu domnul Alexandru-Tiberiu Dekany, reprezentant al Asociaţiei ,,Amicii Regelui Mihai”, filiala Arad.

Vizita la mănăstirea arădeană a început în biserica nouă cu hramul ,,Acoperământul, Brâul şi Veşmântul Maicii Domnului”, după care s-a vizitat bisericuţa de lemn din incinta mănăstirii, adusă din Seliştea de Mureş – comuna Petriş – fiind unul din cele mai reprezentative monumente din lemn ale arhitecturii româneşti de pe Valea Mureşului în secolul al XVIII-lea,  apoi biserica veche de piatră, monument istoric, muzeul mănăstirii, aflat în conacul ridicat de episcopul Sinesie Jivanovici, între anii 1760-1762, şi care avea funcţia de reşedinţă de vară a episcopilor Aradului. Alteţa Sa Regală s-a arătat  profund impresionat de colecţia de icoane vechi,  aflată în interiorul vechiului conac. Această colecţie, după opinia criticului de artă Horea Medeleanu, unul din principalii organizatori, reprezintă o splendidă imagine a artei vechi româneşti din acest colţ de ţară. De asemenea, Principele Nicolae a mai vizitat noile ateliere de broderie şi croitorie ale mănăstirii.

Vizita Alteţei Sale Regale s-a încheiat cu o agapă în trapeza nouă a mănăstirii, oferită cu deosebită generozitate de către maica stareţă Magdalena Borteş.

În încheierea vizitei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei i-a mulţumit Principelui Nicolae pentru popasul efectuat în această mănăstire din Eparhia arădeană. La rândul său, Alteţa Sa Regală, i-a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru generozitatea cu care l-a întâmpinat şi pentru găzduirea călduroasă.

IMG_8319 IMG_8358 IMG_8442 IMG_8457 IMG_8462 IMG_8486 IMG_8509