Comunicare ştiinţifică la Colegiul Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” din Arad

Miercuri, 8 aprilie 2015 la Colegiul Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” a avut loc o manifestare ştiinţifică, desfăşurată în cadrul „Săptămânii altfel” şi dedicată câtorva dintre personalităţile de marcă din istoria Preparandiei. Sub genericul „Dascăli de seamă ai şcolii – slujitori ai altarelor naţionale”, activitatea a avut drept scop, oferirea de modele, generaţiilor de tineri care învaţă în această prestigioasă instituţie. Totodată manifestarea se înscrie în şirul activităţilor din Arhiepiscopia Aradului, desfăşurate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, în contextul anului omagial din Patriarhia Română dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii azi, precum şi marilor păstori de suflete din eparhii.

Activitatea s-a desfăşurat în sala festivă a liceului având ca invitaţi pe Preacuviosul Părinte Dr. Iustin Popovici, consilier cultural şi pe Preacucernicul Părinte Octavian Blaj, consilier economic. În deschidere, d-na prof. Corina Uzum, director adjunct al colegiului, a adresat un cuvânt de salut invitaţilor, precum cadrelor didactice şi elevilor aflaţi în sală. A urmat prezentarea a trei personalităţi din istoria şcolii, care au fost în acelaşi timp, clerici, dascăli şi directori ai Institutului Pedagogic-Teologic de atunci: Dimitrie Ţichindeal, Augustin Hamsea şi Roman Ciorogariu. Prezentările au fost făcute de către eleve ale claselor a IX-a şi a XII-a, cu profil pedagogic şi de către doi elevi din clasa a XI-a, cu profil socio-uman. Expunerea deosebit de riguroasă şi interesantă, a fost întregită de folosirea mijloacelor tehnice moderne. Pregătirea şi angrenarea elevilor în această acţiune a fost coordonată de profesorii catedrelor de istorie şi religie din cadrul liceului.

Manifestarea s-a încheiat prin cuvântul domnului prof. dr. Doru Bogdan care a prezentat în faţa elevilor personalitatea ilustrului protopop Constantin Gurban şi el, fost director al Preparandiei arădene.

Prof. Dr. Marcel Tang

DSC_0009 DSC_0010 DSC_0011 DSC_0012