Duminica Tomii la Caransebeş

În a doua Duminică după Sfintele Paști, Duminica Tomii, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a prăznuit hramul. Sărbătoarea a început la orele dimineții printr-o procesiune de la reședința episcopală, la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, alături de numeroși credincioși.

Sute de oameni au participat la Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte: ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sf. Liturghii: „Mântuitorul Iisus Hristos vrea o credință din care să rezulte vederea, nu o vedere din care să rezulte credința, pentru că aceasta este o provocare la care noi nu putem să răspundem niciodată, deoarece nu tot ceea ce vedem, credem și nu tot ceea ce credem, vedem și astfel la acest nivel Mântuitorul l-a adus pe Sfântul Apostol Toma și pe toți cei care vor crede în El. Adevărata imagine a Sf. Ap. Toma este aceea, nu de necredincios, ci aceea prin care este ridicat de pedagogia divină, să cugete cele cerești, ca și noi care încă mai suntem ispitiți de-o experiență imediată a unor fapte divine, să le vedem ca o realitate”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul organizării în Episcopia Caransebeşului a „Zilelor credinţei şi culturii”, ediţia a IX-a.

La slujbă a participat Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, precum și autorităţi centrale, judeţene şi locale, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulţi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

Gazda acestor manifestări liturgice şi duhovniceşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, a subliniat: „Suntem într-un an aniversar pentru Episcopia noastră, deoarece împlinim 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului. De aceea după sfințirea Catedralei de către Preafericitul Patriarh Daniel, în 12 septembrie 2010, acest moment din Duminica Tomi 2015, este cel mai important. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că și în acest an ne-a învrednicit să continuăm frumoasele tradiții, pe care le-am moștenit de la înaintașii noștrii, deschizând cu această zi o săptămână a credinței și culturii în Caraș-Severin.

La final, în piața din fața catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, domnul Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş”.

sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

2 (2) 3 4 5 6 7