Eveniment cultural în Parohia Mănăştur

Mănăştur (1285-2015)  – 730 de ani de atestare documentară

Sâmbătă, 18 aprilie 2015, în localitatea arădeană Mănăştur, a avut loc un eveniment cu totul deosebit, şi anume: împlinirea a 730 de ani de atestare documentară, organizat de Primăria Comunei Vinga, Consiliul local şi Parohia Ortodoxă Mănăştur. În cadrul acestui eveniment, s-a desfăşurat şi întrunirea cercului misionar-pastoral Vinga, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Horia Ştefan de la Parohia Secusigiu. Soborul de preoţi a săvârşit slujba Vecerniei sub protia Preacuviosului Părinte Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului. În cadrul acestei întruniri, părintele Marius Ardelean, preot paroh în localitatea Şagu, a susţinut referatul principal cu titlul: ,,Importanţa locaşului de cult ca factor de coagulare a comunităţii creştine şi dezvoltare a parohiei ortodoxe române”.

Preotul paroh Nicolae Ursu a mulţumit tuturor preoţilor pentru participare precum şi credincioşilor veniţi în număr mare pentru a serba acest eveniment.

Evenimentul a continuat la Căminul cultural al satului, unde a avut loc un mic program artistic susţinut de tinerii Ansamblului folcloric ,,Balgarce” din Vinga.

În cadrul acestuia, primarul comunei Vinga, dl. Ioan-Sorin Negrei, a înmânat diplome de onoare participanţilor oficiali şi personalităţilor de seamă ai localităţii, cu ocazia participării la sărbătorirea aniversării a 730 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Mănăştur din Comuna Vinga, Judeţul Arad. Totodată, a fost menţionată şi planta numită ,,Ruşcuţa de primăvară” (Adonis Vernalis), pe care o întâlnim doar pe colinele de vegetaţie xerofilă din apropierea localităţilor Vinga şi Mănăştur, supravieţuitoare peste milenii în Câmpia Vingăi.

Scurt istoric al localităţii Mănăştur

Prima menţionare documentară a localităţii Mănăştur datează din anul 1285 și apare ca fiind proprietatea familiei Csanad sub numele de ,,Monostur”.

Între anii 1797-1883 a aparţinut familiei baronului Andrei Izdenczy, care a primit-o prin danie. Apoi din anul 1883 este proprietatea contelui Heinrich Woracziczky, care a cumpărat-o de la frariul statului.

În anul 1891 proprietarul a construit un castel cu 17 camere şi alte dependinţe. Castelul este construit în stil neoclasic care se impune prin simetria şi echilibrul elementelor sale. Este situat în mijlocul unui parc de cca. 4 ha, având o serie de rarităţi botanice ca: alunul turcesc, salcâmul japonez. O specie interesantă de floră spontană pe un areal cantonat de 1 ha la Mănăştur şi 0,3 ha la Vinga este „Ruşcuţa de primăvară” sau Adonis Vernalis a cărei frumuseţe şi gingăşie umple sufletele.

Începând cu anul 1894 au rămas ca proprietari contele Ioan Woracziczky şi contele London. Moşia care se întindea pe 4.000 iugăre a fost înstrăinată de moştenitorii contelui, iar în 1942 au vândut ce a mai rămas colonelului Simion Păcurar care a administrat-o până la naţionalizare în 1948.

Astăzi, localitatea Mănăștur este cunoscută ca fiind un sat mic, situat între Vinga și Gelu. Nu depășește 1000 de persoane, este situat la o distanță de circa 30 de kilometri de municipiul Arad. Are ca vecini comuna Vinga și satul Mailat la o distanță de 4 kilometri. Populația Mănășturului este alcătuită dintr-o majoritate de credincioși, din care 80% sunt ortodocși, 15% catolici și un 5% protestanți. Are 4 biserici, una ortodoxă, două catolice (pentru slovaci și sârbi) și una protestantă.

Preot Vlad-Sergiu Sandu

11165905_10200323087035035_1132123382_n

2 3 4 5