Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Arad-Gai

Sute de credincioşi arădeni au participat la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai.

În ziua praznicului Izvorul Tămăduirii chiriarhul arădenilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor veniţi la sfânta mănăstire, săvârşind aici slujba de sfinţire a aghiasmei mici şi Sfânta Liturghie arhierească.

În cuvântul de învăţătură, bazat pe citirile scripturistice ale praznicului (Fapte 2; Ioan 2), chiriarhul a amintit de faptul că imnografia Bisericii găseşte exprimarea cea mai potrivită pentru a cinsti în locul sfânt Biserica însăşi, legând totul de Iisus Hristos cel Înviat, precum şi de Preasfânta Sa Maică, prin care Dumnezeu  a venit în lume spre a înălţa pe oameni la ceruri. Auzim bunăoară cântându-se: „Luminează-te, luminează-te Noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit, Saltă acum şi te bucură Sioane! Iar tu Curată Născătoare de Dumnezeu, veseleşte-te întru învierea celui născut al tău. Maica Domnului însăși e cinstită ca „piatra ce a adăpat pe cei însetați de viaţă”, întrucât, „a încăput în pântece Piatra vieții”. Din ea „s-a tăiat Piatra cea netăiată de mână”.În altă ordine de idei, întreg cultul Bisericii Răsăritene după cum arată distinşi teologi, abundă mai ales în mărturiile despre slujbele în atmosfera înălţătoare a Sfintelor Paşti ca pregustare a răsplătirii cereşti pentru comuniunea cu Dumnezeu şi cu semenii şi împărtăşirea din lumina cerească, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La final, credincioşii prezenţi au luat apă sfinţită petru folosul duhovnicesc al lor şi al celor apropiaţi.

Protos. Iustin Popovici

16185_25722_9 16185_25722_11