Învierea Domnului la Penitenciarul din Arad

În după amiaza Sâmbetei celei Mari, la vremea coborârii Sfintei Lumini în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, însoţit de P.C. Pr. Gabriel Mariş – consilier social, a oficiat Slujba Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos la Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cadrul Penitenciarului de maximă siguranţă din Arad. Au participat la slujbă un efectiv de 40 de persoane private de libertate, care s-au rugat pentru ca lumina Învierii Domnului să le aducă lor și celor dragi purtați în cuget, bucurie duhovnicească, pace, credință și dragoste.

După slujbă, ierarhul a ţinut celor prezenţi un cuvânt de învăţătură la sărbătoarea Învierii Domnului îndemnându-i, după cuvântul Sf. Apostol Pavel, la frățietate, dragoste, iertare și împăcare, la tot ce este frumos în viața noastră. „După cuvântul Sf. Ioan Gură de Aur citit la Slujba Învierii – a amintit ierarhul – toți sunt chemați acum să intre acum întru bucuria Domnului: și cei ce au postit și cei ce n-au postit. Să nu plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăția cea de obște. Biserica trebuie să fie prezentă peste tot. De aceea suntem acum pentru câteva clipe împreună, pentru ca să ne rugăm pentru fiecare dintre noi și pentru cei aflați în cugetele noastre, pentru cei ce nu sunt cu noi și au nevoie de sprijinul nostru. Să reflectăm acum la Învierea Domnului Hristos ca Dumnezeu să ne lumineze cu „lumina care luminează tuturor” cum s-a spus în slujbele din Postul Mare.” Apoi ierarhul le-a adus la cunoștință celor de față că, la ceasul la care a săvârșit slujba în biserica Penitenciarului, în Ierusalim în Biserica Învierii, Sfânta Lumină coboară din cer la Mormântul Domnului la slujba ortodocșilor, minunând și azi poporul. În încheiere, Întâistătătorul Eparhiei Aradului, le-a transmis tuturor urări de bine, rugând pe Dumnezeu să le împlinească toate bunele dorințe folositoare, să le stingă durerile, necazurile și suferințele tuturor, ca în lumina și bucuria Învierii să petreacă în pace și mulțumire Sfintele Sărbători.

La sfârșitul slujbei, părintele capelan Jigovan Aurel a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru dragostea şi purtarea de grijă de care dă dovadă mereu prin prezența la Sfintele Sărbători în mijlocul persoanelor private de libertate care se află custodiate la Penitenciarul din Arad. După cuvânt, fiecare deținut a primit Sfintele Paști, în armonia frumoaselor pricesne cântate de corul deținuților.

În Penitenciarul de maximă siguranţă din Arad, prin buna colaborare între conducerea instituţiei şi Centrul eparhial, persoanele private de libertate, beneficiază de consiliere spirituală din partea preotului capelan rânduit să deservească acest penitenciar.

Pr. Gabriel Cosmin Mariș ,Consilier social-filantropic

??????????????????????????????? ???????????????????????????????