Sfânta Lumină a ajuns la Arad

Lumina Sfântă de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului a ajuns, sâmbătă seara, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, unde a fost împărțită preoților din județ, pentru a o duce în bisericile în care slujesc, pentru a fi dată credincioșilor la slujba de Înviere.

A fost al cincilea an consecutiv când la Arad a ajuns Lumina Sfântă de la Mormântul Mântuitorului din Ierusalim.

Sfânta Lumină a ajuns la Arad în jurul orei 23.00, după ce a fost preluată de pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara de o delegație formată din dl. Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, și Simion Mladin, preot paroh al catedralei.

În faţa Catedralei, delegaţia a fost întâmpinată de IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și de preoţi, dar și de primari sau reprezentanți ai orașelor și comunelor din județ.

IPS Timotei le-a vorbit celor care au venit să ia lumina de la Ierusalim despre importanţa acesteia.

„Primele cuvinte pe care Dumnezeu le-a spus la facerea lumii au fost «Să se facă lumină». Lumina de Sfântul Mormânt s-a ivit din primele zile ale creştinismului. Este o lumină deosebită. În primele clipe la coborârea pe piatra Sfântului Mormânt nu arde, doar luminează. Această Sfântă Lumină vine numai la slujbele ortodocşilor, ceea ce întăreşte credinţa noastră”, a spus IPS Timotei Seviciu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, le-a transmis arădenilor urările cu ocazia sărbătorilor pascale.

„Ne bucurăm că, pentru al cincilea an, lumina sfântă a ajuns la Arad. Iată că împreună, Consiliul Județean cu Arhiepiscopia Aradului, am reuşit să aducem iar lumina sfântă. Urez tuturor arădenilor Paşte fericit, multă sănătate şi fericire!“, a spus Nicolae Ioțcu.

În fața Catedralei a fost prezent și Gheorghe Falcă, primarul Aradului. „Urăm cetăţenilor să aibă sărbători fericite! Ne bucurăm că am reuşit, şi în acest an, să aducem lumina de la Ierusalim şi sperăm ca aceste zile liniştite să aducă pace oamenilor şi să aducă prosperitate şi fericire pentru întreaga naţiune”, a spus Gheorghe Falcă, prezent la în faţa Catedralei.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, sâmbătă, la Bucureşti, adusă de delegaţia Patriarhiei Române, pentru al şaselea an consecutiv și a fost împărţită în toată ţara credincioşilor.

Delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim a fost condusă de PS Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfânta Lumină, un miracol al Ortodoxiei

Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins sâmbătă, în jurul orei 14.15, după aproape cinci minute de la intrarea în Mormântul Sfânt a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt.

Procesiunea pentru coborârea Luminii Sfinte a început la Ierusalim în jurul orei 13.00.

Biserica Sfântului Mormânt a fost înconjurată de trei ori, după care Patriarhul Ierusalimul, însoţit de mai multe delegaţii, s-a îndreptat spre Sfântul Mormânt, trecând printre cei aproape 5.000 de oameni, care au reuşit să pătrundă în biserică.

Patriarhul a intrat în Sfântul Mormânt în jurul orei 14.10, după ce a fost percheziţionat de poliţişti necreştini.

După doar cinci minute de rugăciune, Patriarhul a ieşit cu Lumina Sfântă pe care a împărţit-o credincioşilor adunaţi în biserică.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare, Mormântul Domnului este închis, după ce au fost îndepărtate toate candelele şi lumânările şi a fost presărată vată.

Sâmbăta la prânz, patriarhul intră în cămăruţa care adăposteşte mormântul lui Hristos, spune rugăciuni speciale şi primeşte Lumina Sfântă, o flacără albăstruie de la care se aprinde o lampă cu ulei de măsline.

Din mâinile patriarhului, lumina ajunge la miile de pelerini, adunaţi în biserică, iar clopotele bisericii anunţă Învierea.

Flacăra torţelor aprinse acolo nu arde în primele 33 de minute, după vârsta Mântuitorului. Uneori Lumina vine din exterior, alteori se ridică întâi ca o ceaţă luminoasă deasupra Mormântului Sfânt şi se aprinde.

(ştirea a fost preluată de pe www.actualităţi-arad.ro)

IMG_7496 IMG_7524 IMG_7525 IMG_7531 IMG_7560