Sf.Mare Mc. Gheorghe, ocrotitor al Mănăstirii Feredeu din deal

În fiecare an, la data de 23 aprilie, când este prăznuit Sf .Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, sute de credincioşi din Podgoria Aradului şi împrejurimi, îşi îndreptat paşii spre Mănăstirea Feredeu, din Protopopiatul Lipova, cu ocazia prăznuirii unuia dintre ocrotitori. Întâistătătorul eparhiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, a răspuns şi în acest an invitaţiei Înaltpreacuviosului Părinte Arhim. Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, participând la Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, a evocat prin cuvinte alese personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, vorbind despre locul marelui mucenic în istoria bisericească universală şi în cea a Bisericii Ortodoxe Române, sute de locaşuri sfinte fiind puse sub ocrotirea sfântului prăznuit şi mii de credincioşi purtându-i numele. De asemenea, chiriarhul a amintit faptul că în credinţa Bisericii şi a poporului acesta este semn al primăverii spirituale în armonie cu întreaga fire ce revine la o viaţă nouă şi care prin om este valorificată spre rodire. Imnele praznicului îl arată vrednic de numele ce se tâlcuieşte ca lucrător al pământului, înţelegând cel al sufletului credincios, pentru desăvârşirea întru Domnul. Sfântul Gheorghe este şi ocrotitorul Armatei Române, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.

La momentul rânduit, Înaltpreafinţia Sa a hirotonit în treapta diaconiei pe domnul Ciprian Tripa, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreacuviosul Părinte arhim. Ilarion Tăucean, stareţul Sfintei Mănăstiri, a adus cuvânt de aleasă mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru prezenţa în mijlocul slujitorilor şi pelerinilor veniţi la această zi de praznic, precum şi pentru grija părintească care o are faţă de Mănăstirea Feredeu şi obştea ei. De asemenea, părintele stareţ, a mulţumit tuturor oficialităţilor şi credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie Arhierească.

Protos. Iustin Popovici

1 2 3 4 5