Colegiul decanilor s-a întrunit la Mănăstirea Bârsana

La Mănăstirea Bârsana din judeţul Maramureş s-a desfăşurat, în perioada 7-8 mai, întrunirea decanilor facultăţilor de teologie ortodoxă şi a conducătorilor departamentelor de teologie ortodoxă din ţară. La întâlnirea prezidată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a participat şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat mai multe aspecte privitoare la învăţământul teologic universitar din România. „Din perspectiva facultăţilor de teologie constatăm o diminuare a numărului candidaţilor la studiile universitare de licenţă. La Specializarea Teologie Pastorală avem suficienţi candidaţi de unde să ne alegem viitorii studenţi, dar la celelalte specializări opţiunile tinerilor s-au diminuat mult. Din perspectiva studenţilor, sunt probleme legate de susţinerea materială, de lipsa unor manuale care să răspundă nevoilor pastorale şi actuale ale Bisericii, probleme care se discută în cadrul Colegiului decanilor“, ne-a spus PS Părinte Varlaam Ploieşteanul.

La întâlnire a participat şi conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, care ne-a declarat că „pe ordinea de zi a întâlnirii decanilor s-au regăsit teme care vizează implementarea regulamentului-cadru al facultăţilor de teologie ortodoxă care a fost aprobat de Sfântul Sinod, aspecte privitoare la procedura de acordare a binecuvântării chiriarhului pentru urmarea studiilor universitare, actualizarea şi clasificarea unitară a disciplinelor teologice, elaborarea programelor analitice, temele care vor fi prezentate în cadrul cursurilor de formare preoţeşti, parteneriatele educaţionale şi alte aspecte organizatorice“. (Marius Nedelcu)

Din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, au fost prezenţi pr.prof.univ.dr. Ioan Tulcan, decanul facultăţii arădene şi arhid.lect.dr. Caius Cuţaru.

Sursa: ziarullumina.ro

62f4cb734eb94e2aa0810f2efa9b6130 695f9dc863cc498597f5dad7e44f5492 a30409467df94dcaa3ac9a7ba2aa274e