Itinerar chiriarhal pe Valea Deznei

În Duminica a 4-a după Rusalii, fiind şi ziua de ajun a sărbătoririi Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a efectuat o vizită pastorală la schitul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Staţiunea Moneasa, unde a slujit Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor de ieromonahi şi  preoţi. La sosire a fost întâmpinat de părintele protos. David Ionescu, stareţul schitului şi Preonoratul părinte Alexandru Botea, protopop al Sebişului, care a rostit un frumos cuvânt de bun venit pe meleagurile de pe Valea Deznei.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Îndeletnicire şi vrednicie”, în baza citirilor scripturistice ale duminicii (Rom. 6; Matei 8), adesat pelerinilor prezenţi,  ÎPS Timotei arată că fiecare profesiune îşi dovedeşte reuşita când este practicată cu cinste spre folosul colectiv şi satisfacţia personală, ca împlinire spre bine. Pildă este sutaşul, care prin credinţa dovedită prin faptă bună şi adevărată virtute s-a bucurat de recunoaşterea celor din jurul său. Mântuitorul Însuşi îi preţuieşte credinţa lucrătoare prin umanitarismul ce îl apropie de învăţătura biblică.  Cetele sfinţilor militari ca şi a tuturor celor aleşi s-au dovedit purtători ai unui război nevăzut, spiritual, împotriva răutăţilor, şi pentru aşezarea în lume a ordinii şi păcii universale, a subliniat Chiriarhul arădean.

Schitul a luat ființă în anul 2009, la inițiativa și cu purtarea de grijă a Chiriarhului, așezământul monahal având și misiunea de a asigura asistență religioasă și lăcaș de reculegere credincioșilor ortodocși care vizitează cunoscuta stațiune de la poalele Munților Codru Moma, pe tot parcursul anului.

La întoarcere, Înaltpreasfinţia Sa vizitează parohiile din vecinătate, şi anume: Parohia Moneasa, spre a aduce mulţumire părintelui Ioan Suba, aflat în prag de pensionare, pentru toată munca depusă timp de aproape 40 de ani în slujba acestei parohii şi în Parohia Buhani, unde apreciază în mod deosebit lucrarea desfăşurată în cadrul  comunităţii de tânărul preot Valentin Herbei.

În după-amiaza zilei, Chiriarhul a poposit la Parohia Dezna unde a vizitat noua biserică parohială, în construcție, dând îndrumări preotului paroh Radu Bătrân în vederea impulsionării ritmului de edificare a sfântului lăcaș. După aceasta, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi, a săvârşit Slujba Vecernei în biserica parohială. Întrucât hramul bisericilor parohiei, şi anume, a celei monument istoric cât şi a celei noi în construcţie este Pogorârea Sfântului Duh, Chiriarhul a vorbit celor prezenţi în număr însemnat, despre biserică drept instituţie şi totodată locaş al lui Dumnezeu, îndemnând la ducerea la îndeplinire a celor dorite de întreaga obşte parohială, care s-a dovedit jertfelnică în cadrul menţionat.

Părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru recomandările date şi pentru toată părinteasca purtare de grijă care o arată faţă de întreaga comunitate de la Dezna.

Protos. Iustin Popovici

V__8A0E V__67D2 V__D199 V__ED6A