Serile duhovnicești de la Catedrala Veche, continuă

Seria conferințelor din cadrul „Serilor duhovnicești de la Catedrala Veche” a ajuns în această ultimă vineri din luna iunie, la cea de-a doua manifestare. Aceste întâlniri duhovnicești au fost inițiate de asociația parohială Calea mântuirii, seria fiind deschisă în urmă cu o lună de conferința Înaltpreasfinției Sale Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul și Chiriarhul nostru. La această a doua întâlnire, desfășurată în sala de cor din curtea Catedralei Vechi din Arad, a fost invitat ca și conferențiar Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, Protopop al Aradului și totodată preot slujitor al Parohiei Arad-Centru (Catedrala Veche).

Tema dezbătută a fost de un interes duhovnicesc de actualitate și extrem de important pentru viața fiecărui credincios: „Cum înțelegem sfințenia astăzi”. Expunerea a început cu remarca părintelui Sofronie de la Essex că sfințenia este percepută de contemporani ca o stare din trecutul Bisericii. De aici necesitatea da a înțelege sfințenia ca o poruncă și nu ca o posibilitate; mai mult, ca o poruncă care cu siguranță poate fi dusă la îndeplinire. De altfel, întreg mesajul conferinței s-a concentrat pe actualitatea și necesitatea sfințeniei.

Conferința Preacucernicului Părinte Protopop a atins aproape exhaustiv toate aspectele sfințenie precum și o incursiunea istorică a concretizării sfințeniei, începută cu martirii, continuată cu asceții și ajungând până în zilele noastre, mai precis, fenomenul nebuniei în Hristos și sfinții închisorilor. Referitor la aspecte, s-au pus în lumină: toposul sfințeniei, sfințenia cosmică, aspecte denaturate ale sfințeniei din lumea în care trăim, subliniind ocultismele și magia. Un alt aspect amplu dezbătut care nu putea lipsi dintr-o astfel de expunere, a fost persoana sfântului, sfântul ca atare. Sfântul reprezintă o tipologie duhovnicească și nu una culturală sau istorică, aspect extrem de important mai ales în discuțiile de natură apologetică. O altă ideea de bază în înțelegerea sfințenie și a sfântului a fost aceea că sfinții sunt exemple de concepție realistă despre viață, îngăduitori cu ceilalți, ba chiar delicați, însă extrem de neîndurători cu ei înșiși.

Adăugăm că prima parte a întâlnirii a fost moderată de Preacucernicul Părinte Prof. Dr. Ioan Tulcan, Decanul Facultății de Teologie din Arad și președintele asociației Calea mântuirii, iar partea a doua a fost moderată de Preacucernicul Părinte Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi. Partea a doua a întâlnirii a fost rezervată dialogului cu credincioșii care s-a dovedit extrem de interesant și variat.

Prof. dr. Marcel Tang

1 2 3 4