Slujire arhierească în Parohia Arad-Bujac

Duminica a 3-a după Rusalii, – 21iunie, a solstițiului de vară, cea mai lungă zi a anului 2015 – a fost pentru credincioșii Parohiei Arad- Bujac o zi de prelungită bucurie și înălțare duhovnicească, prilejuită de vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Răspunzând invitației preotului paroh dr.Vasile Pop, Chiriarhul, însoțit de Preacucernicul Arhidiacon Prof. Tiberiu Ardelean, a săvârșit slujba  Sfântei Liturghii  în biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Ioan Botezătorul”, în prezența unui mare număr de credincioși. La sosirea în parohie, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat cu buchete de flori, de către copii și tineri, îmbrăcați în port popular.

În cuvântul de învăţătură pus sub titlul ,,Întâietate spirituală” şi în legătură cu citirile scripturistice (Rom. 5; Matei 6), Chiriarhul a arătat că multe sunt cărările vieţii omeneşti , dar între ele prioritate are cea a împărăţiei cerurilor. Căutarea acesteia este recomandată tocmai în pericopele acestei duminici a 3-a după Rusalii. Pentru întreţinerea vieţii ca şi pentru desăvârşirea ei, toate au rostul cunoscut dar alegerea urmării celei mai importante rămâne luminării lăuntrice prin harul lui Dumnezeu care pronează toate. Mâncarea şi băutura, îmbrăcămintea şi adăpostul, nu sunt scopuri în sine, ci mijloace de realizare a adevăratei vieţi care să fie după voia lui Dumnezeu spre veşnicie şi nu în duhul lumii trecătoare. Găsirea căii împărăţiei şi dreptăţii divine adaugă toate cele bune. De asemenea, fiind într-o perioadă de examene pentru elevi, Chiriarhul a subliniat faptul că răstimpul ce-l petrecem este de căutare a capacităţii de învăţătură a tineretului şcolar, iar slujirea de astăzi reflectă încurajarea din partea parohiei în care ne aflăm, a celor ce s-au afirmat cu prestanţă la diferitele nivele care au avut loc. Toate acestea confirmă speranţa dobândirii roadelor viitoare, a subliniat în încherea cuvântului Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul coral al tinerilor parohiei, acompaniați, într-o frumoasă exprimare omofonă, de către întreaga biserică.

După otpust, într-o atmosferă festivă, Înaltpreasfințitul Timotei a acordat diplome de merit și cărți, copiilor din grupa de cateheză a Centrului Cultural- Pastoral ,,Sfântul Ierarh Nicolae” al parohiei, câștigători ai locului I în eparhie, la concursul naţional de mini-proiecte caritativ- misionare ,,Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, răsplătiți cu Diploma omagială ,,Sfântul Ioan Gură de Aur” de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul hramului catedralei patriarhale, 21 mai 2015.

În numele întregii comunități, preotul paroh dr. Vasile Pop, a adus mulțumiri pentru bucuria duhovnicească  a zilei și pentru  permanenta purtare de grijă pe care Înaltpreasfinția Sa o arată pentru viața spirituală și administrativ-gospodărească a parohiei. La rândul său, Chiriarhul  a mulțumit pentru căldura sufletească cu care este întâmpinat de fiecare dată când poposește aici.

După ce a participat la slujba parastasului pentru membrii unor familii de enoriași, Înaltpreasfințitul Timotei a avut o întâlnire cu membrii Consiliului parohial, fiind informat despre realizările curente, administrative și gospodărești, cât și despre proiectele de viitor ale parohiei.

În după-amiaza zilei Ierarhul a vizitat capela cimitirului parohial, nou construită, și a apreciat efortul depus în vederea realizării acesteia.

Protos. Iustin Popovici

GRUP 1 Grup 3