SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA PARACLISUL ARHIEPISCOPAL DIN CIMITIRUL POMENIREA

În ziua de pomenire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, credincioşii paraclisului arhiepiscopal în cimitirul ,,Pomenirea”, din Municipiul Arad, au trăit momente de înălţare sufletească, prilejuite de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de preotul slujitor al bisericii, Ioan Pagubă, înconjurat de un număr mare de credincioşi, dar şi de copiii care au primit binecuvântarea  arhierească în această zi de sărbătoare.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Apostolat eroic”, în contextul citirilor scripturistice ale zilei (II Cor. 11, 12; Matei 16), în special a apostolului şi a sensului propriu şi figurat privind termenul de sabie în Biblie şi mai ales în viaţa sfinţilor prăznuiţi, Înaltpreasfinţitul Timotei a prezentat lupta lor jertfelnică pentru răspândirea şi apărarea creştinismului în lume, în vederea statornicirii ordinii şi păcii pe pământ, spre câştigarea Împărăţiei cerurilor. De pildă ea (sabia) poate însemna puterea Cuvântului lucrător prin Duhul lui Dumnezeu care biruieşte păcatul şi răul instaurând binele totdeauna şi pretutindeni. În acest context, Chiriarhul arădean a amintit că Sfinţii Apostoli sunt şi patronii penitenciarelor, cu intenţia de înlăturare din viaţa societăţii a faptelor sancţionabile , menţionând şi purtarea războiului nevăzut sau spiritual, împotriva fărădelegii. Exegeza respectivă, întrucât ziua pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în anul dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii şi a celor ce le-au urmat pilda, adică a Sfântului Ioan Gură de Aur şi marii duhovnici şi păstori de suflete din ţara noastră, iar ziua de luni, cum ne aflăm astăzi, este închinată sfinţilor îngeri şi oştilor cereşti, iar cea precedentă, duminica vindecării slugii sutaşului, evocă locul oştirilor pământeşti în istoria omenirii. De asemenea, cimitirul bisericii în care suntem aşează în prim plan mormintele ostaşilor căzuţi la datorie, a adăugat Înaltpreasfinţia Sa.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul învăţător Ioan Pagubă a mulţumit chiriarhului pentru grija pe care o poartă permanent sfântului locaş şi pentru îndemnurile părinteşti înserate în cuvântul de învăţătură.

Protos. Iustin Popovici

DSCF9752 DSCF9766 DSCF9785 DSCF9801