Cerc misionar în parohia Mădrigești, filia Buceava

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei,  de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit,  în după-amiaza zilei de duminică 26 iulie, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia  Mădrigești, filia Buceava,  protopopiatul Sebiş, unde au săvârșit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte, credincioşii din parohia Mădrigești şi parohiile învecinate.

În cadrul acestei întâlniri a luat parte şi Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, care cuvântul său de învățătură, făcând referire la Evanghelia zilei, despre minunea săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos prin înmulțirea pâinilor, a arătat că așa precum avem nevoie de pâine, să ne hrănim trupește, avem nevoie să ne hrănim și sufletește prin Sfânta Împărtășanie, amintindu-le credincioșilor că nu peste mult timp începe Sfântul Post al Maicii Domnului, prilej bun pentru a primi pâinea sufleteasca, Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Domnului.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” și „An comemorativ a Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”,  preotul Florea Ioan de la parohia Dieci a susținut următoarele teme: 1.Parohia-spațiu de slujire pastorală și misionară.2.Sf Ioan Gură de Aur –despre botez.3.Despre serbarea Duminecii.

În susținerea temei părintele arăta că misiunea creștină a parohiei este o chemare mântuitoare adresată celor din afara și dinlăuntrul Bisericii și vizează schimbarea omului și a lumii în așteptarea activă a înnoirii ultime în Împărăția lui Dumnezeu, a cărei pregustare o avem în Biserică. Realizarea misiunii are o triplă actualizare: liturgic – sacramentală, mistic – ascetic și social – comunitară.În acest sens parohia nu este o simplă unitate administrativ bisericească autonomă, ci ea reproduce în acel loc și context  imaginea a ceea ce este Biserica în totalitatea ei.

Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti  din parohiile învecinate.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Ștefănuț Lucian a mulţumit  Preaonoratului Părinte Protopop Botea Alexandru și tuturor credincioșilor  pentru participare.Ziua s-a încheiat cu o agapă fraţească.

Moţ Aurelian Iulian

IMG_0005 IMG_0016