Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie in Parohia Petriș

În luna lui cuptor ziua a douăzecea am sărbătorit cu mare bucurie pe Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul din Tesva Galaadului, adunându-ne la Biserica de lemn a “Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir” din localitatea Roșia Nouă , unde am slujit Dumnezeiasca Liturghie alături de părintele paroh Cătălin Craveț, părintele Fabius Trif de la parohia Corbești, părintele Ionel Bălănescu de la parohia Ilteu, părintele Ștefan Dimitriu de la parohia Petriș cu un grup de credincioși și părintele Florin Ardeuan de la parohia Chesinți și un grup de copii ce se aflau la Roșia într-o tabără.


Dimineață la ora 9.00 părintele Ștefan Dimitriu a săvârșit Proscomidia în fața credinciosilor adunați în biserică, pentru o întelegere mai bună și pentru o cunoaștere a cultului divin și mai ales a Sfintei Liturghii explicându-le cum și de cine se pregătesc prescurile , despre vin și apa care se aduc pentru liturghisire, vorbind despre simbolistica Sfintelor Vase, cum se scoate din prima prescură și ce semnifică Sfântul Agneș cum se sfărâmă la momentul potrivit și din care parte a peceții se împărtășesc clericii și credincioșii apoi turnarea vinului și a apei care se binecuvintează în potir, urmând a scoate din următoarea prescură părticică pentru Maica Domnului mai mică decât Sf Agneț dar mai mare decât celelalte părticele și se așează în dreapta Agnețului, din a treia pt cele nouă cete de sfinți, din a patra prescură pentru ierarhul ce l-a hirotonit pe preot sau cel al locului și tot clerul , conducătorii țării și ctitorii sfântului locaș, tot din a patra prescură părticele mai mici cu rugaciune specială și pomenire cu numele pt cei vii iar din a cincea prescură se pomenesc cu rugăciune specială și pomenire pt cei adormiți cu numele mai ales pentru cei adormiți în nădejdea învierii , întorcându-ne la a patra prescură pt a fi pomenit și preotul slujitor urmând apoi acoperirea Sfintelor Vase. După această experiență înbogățindu-ne cunoștințele am continuat cu Sfanta Liturghie.
La momentul potrivit dupa împărtășirea preoților părintele Florin Ardeuan a ținut un cuvânt de învățătură explicând despre personalitatea Sf Prooroc Ilie Tesviteanul, puterea rugăciunii sale, curajul dar mai ales faptul că era om ca și noi cu trup dar cu viețuire îngerească în finalul cuvântului și-a exprimat bucuria revederii după șapte luni cu foștii săi enoriași.
După “Fie numele Domnului…” toți cei din Biserică am plecat genunchii pentru rugăciunile ce se citesc la vreme de secetă.
La finalul Sfintei Liturghii preotul paroh a mulțumit preoților prezenți pentru împreuna slujire fiind o realizare ca o dată în an preoții din întreaga comună a Petrișului să slujească împreună arătând unitate și iubire frățească , multumind apoi și credincioșilor prezenți și celor ce s-au ostenit cu pregătirea agapei frățești care s-a ținut în locatitatea Obârșia pe un platou ce unește cerul cu pământul, la margine de codru ascultând ciripitul păsărelelor.
Părintele Ștefan Dimitriu împreună cu credincioșii din Petriș au urcat și până la Troița ce s-a sfințit de Înalt Preasfințitul Dr. Timotei Seviciu Arhiepiscopul Aradului în anul 2014 ce se găsește la răspântie de drumuri între cele două județe , Arad și Hunedoara, săvârșind o slujbă de Panihidă și un cuvânt de aducere aminte a darului de frățietate dintre cele două parohii.
Iar ca răspuns la rugăciunile noastre bunul Dumnezeu a revărsat cu mila Sa cea bogată picăturile de ploaie ce au răcorit întreg ținutul nostru!

Pr. Ștefan Dimitriu

 

imageimage

 

image