Festivalul Românilor de Pretutindeni la Covăsânţ

Duminică, 26 iulie, în Parohia Covăsânţ, Protopopiatul Lipova, din Arhiepiscopia Aradului, s-a desfăşurat cea de a VI-a ediţie a Festivalului Românilor de Pretutindeni. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, din anul 2010, manifestarea cultural-spirituală se desfăşoară în această comunitate la iniţiativa pr. paroh Mihai-Octavian Blaj. În acest an au participat formaţii şi ansambluri folclorice din România, Moldova, Timocul de Vest – Serbia, Timocul de Est – Bulgaria, Ungaria și Ucraina.

În prima parte a zilei, oaspeţii şi gazdele au participat la slujba Sfintei Liturghii în biserica din Covăsânţ. După-amiază, pe străzile localităţii, gătită de sărbătoare, a avut loc parada portului popular, alaiul deplasându-se din faţa bisericii parohiale la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti, unde a debutat spectacolul folcloric. Prezent la manifestare, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a adresat în debutul programului un cuvânt de învăţătură tuturor celor prezenţi, în cadrul căruia a făcut referire la pericopele scripturistice ale duminicii, care sunt grăitoare pentru scopul festivalului, adică garantarea hrănirii nu doar materiale ci şi spirituale, prin cultivarea tradiţiilor poporului nostru cu rădăcini adânci în credinţa lui; iar aceasta practicată pretutindeni unde se găsesc românii. De asemenea, Chiriarhul a felicitat pe părintele paroh Octavian-Mihai Blaj, consilier economic la Centrul Eparhial, pentru buna organizare a acestui festival şi a urat bun venit tuturor românilor veniţi din ţările amintite. La eveniment, pe lângă oficialităţile locale şi judeţene au participat şi arhim.dr. Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului; protos.dr. Iustin Popovici, consilier cultural; arhim. Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii din vecinătate, Feredeu, şi pr. Ioan Jidoi, protopop al Lipovei, precum şi unumeroşi preoţi din cuprinsul eparhiei, arătându-se prin aceasta buna conlucrare existentă între parohii şi mănăstiri, mai alex în contextul anului omagial în care ne găsim.

În cadrul evenimentului a fost prezentă și formația de dansuri „Păstrătorii Tradiției” a Parohiei Ortodoxe din Covăsânț.

La festivalul de la Covăsânț invitatul de onoare a fost Marius-Ciprian Pop alături de fiica sa Antonia, aceștia fiind acompaniați de orchestra „Rapsozii Zărandului”, condusă de maestrul Petrică Pașca.

Festivalul Românilor de Pretutindeni este organizat anual, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, de Parohia Ortodoxă Covăsânț, Asociația Păstrătorii Tradițiilor Românești Covăsânț, în colaborare cu Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Primăria Covăsânț și Arhiepiscopia Aradului şi are drept scop păstrarea, conservarea şi transmiterea tradiţiilor autentice ale românilor din afara graniţelor ţării, în condiţiile în care multe dintre aceste elemente identitare de valoare nu se mai regăsesc în prim-planul activităţilor curente, şi-au diluat intensitatea şi frecvenţa expunerii sau absentează complet din peisajul cotidian.

20150726_173258_resized 20150726_173410_resized 20150726_174056_resized 20150726_174955_resized 5 6 7

3 9