Vizită arhierească şi distincţii la biserica din cartierul Silvaş-Cadaş a Parohiei Arad-Şega I

În duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului,  a săvârşit Sfânta Liturghie în parohia Arad – Şega I, la biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Silvaş-Cadaş sărbătorind, cu o zi înainte, hramul acestei biserici. La Sfânta Liturghie au participat P. C. părinte Aurel Bonchiş, preotul paroh al acestei parohii, P. C. părinte profesor Constantin Rus, P. C. părinte Silviu Faur şi părintele diacon Călin Teuca.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Vedere şi vorbire spirituală” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Rom. 15; Tit 3; Matei 9; Ioan 17), Chiriarhul a arătat cum credinţa în putinţa vindecării de către Mântuitorul a celor doi orbi, împotriva necredinţei unora, precum şi mărturia dată ca recunoştinţă despre dumnezeirea Vindecătorului lor, dovedeşte şi aceea că ei au avut o vedere lăuntrică mai mare decât cei din jurul lor, stăruind în rugămintea de împlinire a cererii de dobândire a vederii. La fel şi cei ce au mijlocit la Mântuitorul tămăduirea mutului îndrăcit. Vederea confirmată de vestirea minunii ce se îmbie spre dovedirea puterii lui Dumnezeu este pilduitoare pentru toţi creştinii, potrivit şi cuvântului paulin de la I Cor. 2, 9: ,,Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit , pe acelea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El”. Călăuză dreaptă în această privinţă este cea a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul IV Ecumenic, prăznuiţi azi, despre Iisus Hristos Domnul, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat. Totodată, în ajunul prăznuirii, ocrotitorul bisericii parohiale este pildă de stăruinţă în mărturia despre adevăratul şi singurul Dumnezeu în faţa rătăcirii unora în cultul idolilor, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La Sfânta Liturghie a fost prezent şi domnul prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedinte al Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad, care a dăruit părintelui paroh o icoană pentru noua biserică, în cuvântul domniei sale arătând legătura dintre Biserică şi Şcoală, întrucât unul dintre campusurile universităţii, în incinta căruia se găseşte şi o bisericuţă studenţească, se află pe teritoriul parohiei.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a acordat părintelui paroh Aurel Bonchiş distincţia de iconom stavrofor şi părintelui Silviu-Nicolae Faur, secretar eparhial, cea de iconom, în semn de  recunoaştere a activităţilor pe care le-au desfăşurat fiecare în parte până acum, dar şi pentru o mai mare orientare spre activităţi mai intense.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei condus de domnul dirijor Gheorghe Flueraş.

După Sfânta Liturghie Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit un parastas pentru cel care şi-a pus inima, timpul şi ultimii ani din viaţă în slujba ridicării noii biserici din cartier, epitropul şi ctitorul bisericii – Stupar Dimitrie – la 40 de zile de la trecerea sa la cele veşnice.

Protos. Iustin Popovici

ok1 ok2 ok4