Cerc misionar în Parohia Igneşti

În data de 27 august 2015,  preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.1, Sebiş, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Herbei Valentin, s-au întrunit la Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălţarea Domnului” din Parohia  Igneşti, protopopiatul Sebiş, săvârşind slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos.

După acest cadru solemn s-a reuşit ca, în conformitate cu decizia Sfântului Sinod de a proclama anul acesta, ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” și „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, părintele Ioan Iercoşan de la parohia Aldeşti să surprindă în referatul său aspecte legate de  „Misiunea Bisericii ca prelungire a misiunii lui Hristos în lume”, ca temă principală, şi „Sănătatea sufletului şi trupului la Sfântul Ioan Gură de Aur” ca tematică secundară.

„Misiunea Bisericii nu constituie o simplă îndeletnicire, ci reprezintă un mod de a trăi, prin care preoţii se preocupă în permanenţă de mântuirea oamenilor, răspunzând chemării făcute lumii către sfinţenie. Astfel, preotul ortodox este deodată trimisul lui Dumnezeu în misiune spre oameni şi trimisul oamenilor în faţa lui Dumnezeu”, a precizat părintele referent.

Această misiune este, deci, cu atât mai importantă şi necesară  azi, cu cât sănătatea este folosită spre dedarea la patimi, devenind astfel un instrument al nelegiuirii. În afara menținerii și a îndreptării sufletului către Dumnezeu, omul este mort, lepădând din el lucrarea Sfântului Duh.  Sfântul Ioan Gură de Aur scrie că: „Dacă sufletul este sănătos boala trupească nu-i poate pricinui omului nici o pagubă”, ci, dimpotrivă, îl poate apropia mai mult pe om de Dumnezeu.

Momentul de slujire și meditaţie a fost urmat de o agapă frăţească oferită de părintele  Romică Confideratu, gazda întâlnirii duhovnicești.

Între altele la final s-a conchis că, deşi nu mai organizează misiuni spre „neamuri”, Biserica este mai solicitată misionar decât oricând, este provocată de contextul nou la care trebuie să răspundă pertinent şi punctual. Noi ştim că Hristos conduce Biserica la tot adevărul, dar şi că slujitorii trebuie să-i înţeleagă rostul şi misiunea, să o slujească în a-şi împlini vocaţia eshatologică prin transmiterea cu mijloace adecvate a Adevărului pentru a insufla lumii necesitatea de a rămâne aproape de Izvorul sănătăţii, dobândind neîncetat folos duhovnicesc.

Preot Cătălin-Marius Heler

Parohia Prăjești

cerc misionar ignesti II