Tineri arădeni, pelerini prin Banat

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, Parohia Ortodoxă Aradul Nou în colaborare cu Asociația Filantropia Arad, a organizat un pelerinaj pentru copii, în ultima săptămână a anului bisericesc.

Pelerinajul s-a desfășurat pe perioada a două zile și s-a efectuat prin Agenția de Pelerinaje a Patriarhiei Române – Basilica Travel Arad la câte una dintre mănăstirile fiecărei eparhii din cadrul Mitropoliei Banatului, prima fiind Mănăstirea Hodoş Bodrog, urmând Mănăstirea Timişeni, Mănăstirea Nera și Catedrala Ortodoxă Mitropolitană din Timișoara. Deasemenea, s-au vizitat și obiectivele din zona turistică – Cheile Nerei, nemaivăzute de copii până acum.

Activitatea s-a desfășurat în contextul Anului Omagial 2015 – „Anul Misiunii Parohiei și Mănăstirii în Patriarhia Română” având ca scop afirmarea lucrării duhovnicești săvârșite de mănăstiri, în acord cu parohiile, pentru întărirea și sporirea credinței în Dumnezeu în rândul tinerilor. Cei 25 de participanți la acest pelerinaj au fost copiii din corul mic al parohiei și câțiva copii beneficiari ai serviciilor sociale oferite de Centrul de zi „Nașterea Maicii Domnului” al Asociației Filantropia Arad.

Pelerinajul a avut un caracter multiplu:

Filantropic, întrucât copiii au primit în dar acest pelerinaj, prin osteneala părinților și a unor credincioși cu inimă mare, pentru participarea lor la slujbele Bisericii, implicarea în activitățile corului de copii dar și în activitățile catehetice duminicale, pentru cumințenia și credincioșia lor. Deasemenea, copii s-au bucurat și de dărnicia și ospitalitatea maicilor de la Mănăstirea Nera, unde au servit masa, în trapeza mănăstirii (Trapeza este numele purtat de sala de mese a unei mănăstiri. Cuvântul „trapeză” vine din limba greacă și înseamnă „masă”. Trapeza este un loc unde creștinul își întărește trupul, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate cele ale zilei).

Social, pentru că s-a dorit integrarea socială a copiilor proveniți din familiile dezorganizate și aflate în incapacitatea de a oferi condiții minimale de subzistență, creștere și educație.

Misionar întrucât s-a urmărit mereu, prin discuțiile cu monahii dar și cu preotul, ca în aceste zile petrecute împreună, copiii să învețe să se roage, să meargă la biserică și cum să se comporte aici, să îi perceapă pe slujitorii Bisericii ca pe niște părinți duhovnicești care le poartă de grijă și îi iubesc. Copiii s-au închinat la sfintele moaște, s-au rugat lui Dumnezeu pentru familiile lor și s-au bucurat de frumusețea locașurilor de cult. Deasemena măicuţele le-au vorbit despre cum să fie buni creştini, să se roage şi să asculte de părintele duhovnic, au fost îndemnaţi să urmeze exemplul de viaţă şi de trăire duhovnicească al sfinţilor. La plecare, toți copiii au primit în dar din partea Mănăstirii Nera, mai multe cărți de rugăciuni și iconițe.

Cultural – întrucât copiii au aflat multe lucruri despre locurile pe unde au umblat, istoria mănăstirilor și a bisericilor, contextul în care au luat ființă, importanța cărților de cult în istoria poporului român și a limbii române, au ascultat pilde şi istorioare cu tâlc, povestite de preot.

Recreativ datorită jocurilor specifice vârstei, drumețiilor prin pădure, admirarea naturii, cercetarea ei, orientare turistică, căţărare pe stânci și a vizitării unor monumente ale naturii din zona Cheile Nerei cum ar fi Cascada Șușara și Cascada Bigăr, acesta din urmă fiind nominalizată de publicaţia online „The World Geography” din SUA drept cea mai spectaculoasă cascadă din lume. Această cascadă se află la marginea unui drum, exact în locul pe unde trece Paralelă 45. Când vezi asemenea peisaje, nu poți decât să spui cu glas puternic: „Mare eşti, Doamne şi minunate sunt lucrările Tale şi nici un cuvânt nu e de ajuns spre lauda minunilor Tale!” În unele biserici, copiii au oferit și câte un buchet de cântece și poezii religioase specifice vârstei, spre mulțumirea sufletească a celor prezenți.

Terapeutic datorită promovării sănătății prin mișcare, respirarea unui aer de munte curat, renunțarea consumării sucurilor, a utilizării dispozitivelor electronice dar și descoperirea produselor naturiste (ceaiuri, tincturi și alimente) preparate în Mănăstirea Nera, pentru tratarea unor afecțiuni trupești.

„Dintre toate pelerinajele pentru copii organizate de mine până acum, este cel mai complex din punct de vedere al obiectivelor propuse și realizate, dar și cel mai încărcat duhovnicește. Dealtfel este pentru prima dată când parohia noastră organizează un pelerinaj dedicat copiilor. A fost o mare bucurie să fiu alături de copii în aceste zile, ca de fiecare dată dealtfel. Am avut ocazia să mă apropii sufletește de copii, să ne cunoaștem mai bine, să ne simțim ca o familie, așa cum ar trebui să fim toți într-o parohie. Prin bucuria duhovnicească manifestată de copii prin cânt și rugăciune, ne-am aflat, pentru încă două zile din viața noastră, mai aproape de Dumnezeu.” – a menționat părintele Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului și organizator al pelerinajului.

Sectorul Social Filantropic al Arhiepiscopiei Aradului

11903967_492863290895280_6820972471770044813_n 11949466_492863314228611_2724528362624655986_n