Cerc pastoral-misionar în Parohia Fiscut

Parohia din Fiscut, protopopiatul Arad, a găzduit duminică, 09 august 2015, întrunirea preoţilor din Cercul Pastoral-Misionar nr. 5 Vinga, coordonat de P.C. Preot Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.

Întrunirea a debutat la ora 16:30 în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârşită de preoţii prezenţi în frunte cu Protos. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural la Centrul Eparhial şi delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei. După terminarea slujbei, P.C. părinte Valentin Goronea de la Parohia Hunedoara Timișană a prezentat referatul cu titlul „Parohia – moștenirea valorilor sfinte primite de la înaintași”.

În cadrul prezentării, părintele referent a evidențiat importanța pe care comunitatea parohială o are în vederea păstrării și transmiterii pe mai departe a credinței creștine autentice și a tradițiilor și obiceiurilor locale. Pornind de la cuvântul Sfântului Apostol Pavel către Evrei, „Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și le urmați credința” (Evrei 13, 7), părintele a subliniat faptul că poporul român apare în istorie ca popor creștin, iar Ortodoxia a făcut parte întotdeauna din ființa neamului nostru și este de datoria noastră, a creștinilor să semănăm această virtute și în sufletele urmașilor noștri.

Totodată, în cadrul referatului, părintele a pus în discuție ideea conform căreia viața la sat încă se bazează pe valorile creștine, iar tradițiile și obiceiurile, chiar dacă nu mai sunt puse în valoare ca odinioară, totuși sunt mult mai prezente în comunitatea sătească decât în cea citadină. Țăranul român încă trăiește într-un spațiu eclesial, bazat pe comuniune și iubire frățească, în care valorile creștinești și tradiționale sunt păstrate și transmise cu evlavie.

La finalul referatului, Preacuviosul Părinte Iustin Popovici a apreciat cuvântul Părintelui Valentin Goronea și a subliniat datoria pe care fiecare dintre noi, membri ai unei comunități parohiale, o avem: de a păstra cu sfințenie valorile moștenite de la înaintașii noștri, de a purta grijă de bisericile pentru construcția cărora s-au ostenit cu sudoarea frunții lor și de a fi și noi, la rândul nostru, exemple demne de urmat pentru copiii și nepoții noștri, fiind răspunzători fiecare de viitorul patriei noastre. A mulțumit părintelui paroh Marius Braiț pentru invitație, felicitându-l pentru buna organizare în desfășurarea acestei binecuvântate întâlniri preoțești.

La rândul său, părintele paroh a mulțumit Părintelui Consilier pentru prezența în mijlocul credincioșilor din Fiscut și a Cercului pastoral-misionar nr. 5 Vinga, precum și preoților și credincioșilor prezenți. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.

Preot Vlad – Sergiu Sandu

Parohia Firiteaz

11873945_10200705295910018_2061682240_n IMG_0008 IMG_0011 IMG_0025