Hramul de vară al capelei Facultăţii de Teologie din Arad

În ziua de 13 august a fiecărui an, calendarul bisericesc face pomenirea mutării moaştelor Cuv. Maxim Mărturisitorul († 662). Pentru capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, această zi a fost prilej de sărbătorire a hramului de vară.

Deschiderea manifestărilor liturgic-duhovniceşti a început cu slujba Vecerniei, împreunată cu Litia, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi preoţi, profesori, studenţi şi absolvenţi ai şcolii teologice arădene. În cuvântul de învăţătură, ÎPS Sa a reliefat câteva aspecte privitoare la relaţia dintre Maica Domnului şi învăţătura despre cele două voinţe şi lucrări ale Mântuitorului Iisus Hristos, prin prisma clarificărilor teologice aduse de către Cuv. Maxim Mărturisitorul, pornind de la textul troparului închinat acestui mare părinte al Bisericii. Privegherea a continuat cu slujba Utreniei.

În ziua prăznuirii hramului a fost oficiată Sfânta Liturghie, unde au fost pomeniţi ctitorii acestui locaş de cult, fiind binecuvântate prinoasele aduse de către credincioşii prezenţi în număr mare. În cuvântul de învăţătură, Pr. Ştefan Negreanu a evocat figura patronului spiritual al capelei, îndemnând pe credincioşi la păzirea tezaurului de credinţă al Bisericii, pentru care Cuv. Maxim a suferit mare prigoană, printr-o mărturisire a vieţii cât mai dreaptă. După încheierea sfintelor slujbe a fost oferită o agapă de bucurie pentru acest praznic luminat.

Pr. Filip Albu

IMG_20150812_201920_1CS