Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Hodoş-Bodrog

Slujba de Priveghere

Încă din ajunul praznicului, mii de credincioşi din tot cuprinsul Banatului şi a Câmpiei arădene, şi-au îndreptat paşii spre străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, pentru a se ruga la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, continuând o tradiţie sacră a înaintaşilor lor. Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, potrivit obiceiului îndătinat, a fost întâmpinat de obştea monahală, în frunte cu Preacuviosul Protos. Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii şi de sutele de pelerini. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul de slujitori, Chiriarhul a oficiat slujba de Priveghere.

În cadrul cuvântului de învăţătură cu titlul ,,Maica Domnului şi Sfânta Cruce” Chiriarhul, în temeiul citirilor biblice din slujba de priveghere, a prezentat învăţătura despre Maica Domnului şi Sfânta Cruce în tradiţia mănăstirii, motivând liturgic şi doctrinar practica străveche a Drumului Crucii, care se săvârşeşte în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Hodoş-Bodrog.

Procesiunea ,,Drumul Crucii”

După aceasta, miile de credincioşi au pornit la Procesiunea ,,Drumul Crucii’, care se face de decenii întregi, din evlavia credincioşilor care veneau la Sfânta Mănăstire în aceste zile de hram şi care doreau să-şi intensifice osteneala şi jertfa lor închinată Maicii Domnului, an de an. Pe ,,Drumul Crucii” au rostit bogate cuvinte de învăţătură şi zidire sufletească părintele Teofan Mada, vicar-administrativ şi părintele Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial, vieţuitori ai acestei mănăstiri şi părintele Flavius Petcuţ, protopop al Aradului. Slujbele sfinte s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii, săvârşindu-se slujba Prohodului Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu, Sfinţirea Apei, Sfânta Liturghie, acatiste şi alte rugăciuni închinate Maicii Domnului.

În noapte, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a participat la slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Arad. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Prohodul Domnului şi Prohodul Maicii Domnului”, prezentând legătura dintre ele sub aspectul formei şi al fondului, înrădăcinate în cultul Bisericii, cu precădere pentru aducerea de mult folos duhovnicesc credincioşilor.

Sfânta Liturghie Arhierească

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog înconjurat de un ales sobor ieromonahi şi preoţi de la parohiile învecinate.

Cuvântul de învăţătură a fost pus sub titlul ,,Cuvinte sfinte”, adică din citirile scripturistice (Filip. 2; Luca 10-11) şi imnografia slujbelor praznicului, tălmăcite spre înţelegerea de către credincioşi a învăţăturii despre Maica Domnului, în legătură cu viaţa ei şi mijlocirea cea de-a pururea pentru Biserica din care aceştia fac parte. Dacă, potrivit Tradiţiei, simbolizarea Bisericii este ca şi o corabie a mântuirii, cei ce călătoresc cu ea, află în Maica Domnului, ajutătoarea spre înfruntarea valurilor de încercări ale mării vieţii. Popasurile la sfintele locaşuri închinate ei, garantează atingerea scopului urmărit, al desăvârşirii.

Numeroşi credincioşi s-au spovedit şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

Părintele stareţ protos. Grigorie Timiş a mulţumit chiriahului pentru toată purtarea de grijă care o arată faţă de obştea sfintei mănăstiri şi pentru faptul că în fiecare an poposeşte în mijlocul obştii şi a pelerinilor veniţi în număr atât de mare la acest praznic.

După Sfânta Liturghie toţi credincioşii au participat la o agapă oferită în trapeza mănăstirii.

Popas duhovnicesc în Parohia Firiteaz

Adormirea Maicii Domnului a fost prăznuită în toate bisericile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului într-o atmosferă de intensă spiritualitate, multe dintre locaşurile de cult din cuprinsul eparhiei purtând hramul praznicului.

În după masa zilei de praznic a Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a efectuat o vizită chiriarhală în Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, dând răspuns invitaţiei noului preot paroh Sergiu-Vlad Sandu şi continuând o tradiţie de ani de zile. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Vecerniei şi înconjorul bisericii, în fruntea unui sobor de preoţi de la parohiile învecinate.

La momentul rânduit, Chiriarhul a  rostit un cuvânt de învăţătură ,,Preacinstirea Maicii Domnului în istoria Bisericii şi a ţării”, pentru ocrotirea din partea ei spre multă întărire în bine, adăugând şi contribuţia sfinţilor brâncoveni la aceasta.

Părintele paroh Sergiu-Vlad Sandu a mulţumit Chiriarhului pentru popasul duhovnicesc în mijlocul credincioşilor pe care-i păstoreşte, oferindu-i Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, un frumos buchet de flori.

Prin acest itinerar efectuat în aceste zile de sărbătoare, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a reuşit să arate legătura strânsă care există între mănăstire şi parohie, mai de cu seamă în acest an omagial dedicat misiunii acestora.

Protos. Iustin Popovici

1 4 5 6 7 8 10 11 14 15

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

24 25 26