Vizită arhierească în Parohia Caporal Alexa

În Duminica a XI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Caporal Alexa, Protopopiatul Arad, la invitația preotului paroh Liviu Pamfiloiu, pentru a binecuvânta şi sfinţi  lucrările la biserică (balconul pentru cor), casa parohială (lucrările exterioare ) și la vechea școală, proprietatea parohiei unde s-au făcut reparații capitale, creându-se o frumoasă sală de evenimente bisericești dotată cu cele necesare (mese, scaune, veselă). Sala nou creată  poartă numele marelui academician și om de cultură, Ștefan Augustin Doinaș, fiu al satului, el însuși fost elev și cadru didactic la vechea școală.

La sosire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a fost întâmpinat de către un ales sobor de preoți și diaconi, de enoriaşi şi de copiii care au oferit Ierarhului arădean  buchete de  flori.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură sub titlul ,,Drept şi datorie”, tâlcuind citirile biblice ale duminicii (I Cor. 9; Matei 18), în raportul de echilibru în purtarea fiecărui om, îndeosebi a creştinului pentru asigurarea colaborării dorite în societate. Pilda datornicului nemilostiv priveşte planul material, oferind însă concluzia pe cel spiritual, ilustrat de cererea iertării greşelilor din Rugăciunea Domnească, şi anume, legată de aplecarea spre iertare a fiecărui om. E de pus în lumină solidaritatea umană mai ales în acest an omagial dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii, şi în duminica a XI-a după Rusalii, iar potrivit îndrumării Sfântului Sinod, închinată migranţilor şi mai ales cuprinzând şi pomenirea Sfinţilor brâncoveni, care sunt pilde de simţământ religios şi patriotic. Prin acest cuvânt, Chiriarhul a făcut introducere pentru Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul Duminicii migranţilor români, citit integral în această duminică.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulţumit ierarhului pentru părinteasca purtare de grijă pe care o arată față de enoriașii parohiei, soborului de preoți pentru împreuna-slujire, oficialităților pentru sprijinul financiar acordat mereu, tuturor celor prezenți.

În după amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a vizitat biserica nouă din Parohia Sântana II, dând preotului paroh Ioan Crainic îndrumările necesare în vederea târnosirii locaşului de cult.

Protos. Iustin Popovici

1 2 3