Proiectul social „Antidrog, Provita” I

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, Sectorul Social Filantropic și Misionar, în colaborare cu    Agenția Națională Antidrog și voluntarii provita, au desfășurat Marți 18 august 2015 în Parohia Ortodoxă Gurahonț, Protopopiatul Sebiș, proiectul social „Antidrog, Provita”.

Proiectul are drept scop informarea tinerilor din parohiile arădene despre problemele cu care se confruntă societatea astăzi, modalități de evitare dar și soluții favorabile în cazul în care vor întâlni astfel de probleme.

Tinerii au fost sfătuiți să facă mereu o alegere avantajoasă pentru viața lor, ferindu-se de tentația consumului de droguri. Le-au fost prezentate riscurile și fazele prin care poate trece un consumator și efectele devastatoare produse de droguri, cu ajutorul unor imagini concludente. Deasemenea, tinerii, au participat activ în mai multe jocuri și activități specifice proiectului.

Partea a doua a întâlnirii a cuprins tematica provita, în cadrul campaniei „Alege viața”. Tinerilor le-au fost prezentate riscurile începerii vieții intime de la vârste fragede, efectele negative ale metodelor contraceptive, ce înseamnă apariția unei sarcini nedorite și că, în acest caz, avortul nu este o soluție, ci o crimă. S-a evidențiat faptul că pe lângă familie, școală și prieteni, Biserica este permanent preocupată de problemele tinerilor. Aici există întotdeauna un preot duhovnic care le stă la dispoziție pentru a-i ajuta și îndruma să se mențină pe calea cea bună dar și de a-i ajuta să găsească o soluție la problemele lor.

Un moment captivant pentru cei prezenți a fost prezentarea evoluției embrionului uman de la concepție până la naștere prin imagini.

Metoda contraceptivă recomandată tinerilor prezenți a fost abstinența, până după întemeierea unei familii.

Au fost deasemenea prezentate misiunea și rezultatele activității provita din cadrul Centrului de Consiliere Pre și Post Avort al Arhiepiscopiei Aradului din cadrul Spitalului Matern Arad.

„Această acțiune a fost de succes. Informația este folositoare și poate să vă ferească de tot răul care vine asupra voastră. Astăzi am văzut că ați fost atenți, ați participat activ și cred ați putut învăța niște lucruri extraordinare pentru viața și pentru viitorul vostru. Noi ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă păzească, să vă ocrotească, să vă trimită înger păzitor în toate zilele vieții voastre. Vă aduc în atenție cuvântul Sf. Ap. Pavel: Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva. (I Cor. 6,12)” – a precizat în final pr. paroh Dorel Moț.

Coordonatorul proiectului este P.C. pr. Gabriel Mariș consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, având colaboratori pe Dl. Florin Bîșcă de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și D-na Anamaria Jitea reprezentanta activităților provita „Alege Viața” din școlile arădene.

Programul a fost sprijinit de P.C. pr. Alexandru Botea – protopop de Sebiș și s-a desfășurat cu implicarea extraordinară a P.C. pr. paroh Dorel Moț, în colaborare cu direcțiunea școlii din localitate și a Poliției Locale Gurahonț. La finalul prezentărilor, cei peste 60 de tineri prezenți au primit din partea Parohiei iconițe, cruciulițe și metanii iar din partea coordonatorilor de program mai multe pliante de informare și prevenire a problemelor discutate.

Proiectul urmează a fi implementat în perioada următoare în mai multe parohii din Arhiepiscopia Aradului.

Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Aradului

IMG_0082 IMG_0076 IMG_0052 IMG_0027

IMG_0092