Slujire arhierească la Praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

La praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, care încheie şirul marilor sărbători ale anului bisericesc şi este rânduit cu zi de post, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Veche din Arad, în fruntea soborului de preoţi şi diaconi ai parohiei.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Pomenirea dreptului cu laude”, temeluit pe textul pericopelor Apostolului şi Evangheliei zilei (Faptele Apostolilor 13, Marcu 6) şi a imnografiei bisericeşti, în mod deosebit troparul, Chiriarhul a prezentat personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul, cu precădere aspectele principale ale activităţii ca înaintemergător al Mântuitorului şi îndreptător al vieţii morale din societatea vremii, totodată, mărturisitor al mesianităţii Mântuitorului, pentru care s-a bucurat de o cinstire deosebită din partea Bisericii. Între altele, Înaltpreasfinţia Sa a menţionat zilele de pomenire consacrate  şi istoria lor.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare cu semnificaţie eshatologică, precum este şi Schimbarea la Faţă a Domnului şi Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Faţă ni se descoperaă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos – chip de slavă, prin Adormirea Maicii Domnului se arată că cea care L-a purtat pe Hristos se mută de la stricăciune la nestricăciune, în vreme ce prin această sărbătoare ni se revelează că toţi cei care nu au fost străini de pocainţa vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în rai.

Din acest motiv, Sfinţii Părinti au rânduit ca cele trei sărbători să fie prăznuite în luna august, ultima lună din anul bisericesc, ca semn că acest chip al lumii va trece, că cer nou şi pământ nou vor fi (Apoc. 21)

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Radu Sas-Barbălată a fost hirotonit întru diacon.

Părintele paroh Traian Micoroi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor de la Parohia Arad-Centru şi pentru toată purtarea de grijă pe care o arată faţă de această parohie.

Protos. Iustin Popovici

20150829_095954 20150829_100045 20150829_100219 20150829_100251