Popas duhovnicesc la Mănăstirea Arad-Gai

În Duminica a 13-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită canonică la Sfânta Mănăstire Arad- Gai. La sosire Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de obştea maicilor în frunte cu maica stareţă stavrofora Magdalena Borteş. În noua biserică, purtând hramurile ,,Acoperământul, Veşmântul şi Brâul Maicii Domnului”, Chiriarhul a slujit Sfânta Liturghie arhierească în prezenţa soborului maicilor şi a mulţimii credincioşilor din municipiul Arad şi împrejurimi, care vin în mod frecvent să se închine în acest loc de trăire duhovnicească deosebită.

În cuvântul de învăţătură pus sub titlul ,,Via Domnului” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: I Cor. 16; Matei 21), Chiriarhul a arătat că aceasta este Biserica lui Dumnezeu, înţelegând pe preoţi şi credincioşi, a căror datorie este lucrarea binelui pentru folosul general. Nelucrarea sau refuzarea rodniciei pentru Împărăţia lui Dumnezeu este condamnabilă. Anticipându-se sărbătorirea hramului bisericii noi a mănăstirii, adică ,,Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului”, Chiriarhul a vorbit şi despre legătura cu însemnătatea duminicii (Pilda lucrătorilor celor răi), în sensul că această sfântă relicvă ocroteşte Biserica aşa cum via din Sfânta Evanghelie a avut ,,împrejmuire de ocrotire şi turn de pază”(cf. Matei 21, 33).

Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul”  situată în cartierului arădean Arad- Gai este des vizitată de către  Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, această vatră monahală fiind odinioară şi reşedinţă de vară a ierarhilor străvechii eparhii arădene.

Protos. Iustin Popovici

2 3