Zilele Aradului – 2015

Ediția din acest an a Zilelor Aradului se desfășoară în perioada 17 – 30 august, timp în care vor fi organizate concerte, expoziții, ateliere de creație și de teatru, spectacole folclorice, proiecții de film în spații neconvenționale.

Vineri şi Sâmbătă, 21-22 august 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent la anumite manifestări ştiinţifice organizate cu acest prilej, alături de preoţii din municipiu şi de ceilalţi reprezentanţi ai cultelor locale. Astfel, vineri, 21 august, Chiriarhul a luat parte la Conferinţa naţională de comunicări ştiinţifice „Arad – economie şi societate”care a avut loc la Primăria Municipiului Arad, în Sala „Ferdinand”. Tot în această zi, Înaltpreasfinţia Sa a participat la Vernisarea expoziţiei „Evoluţia istorică a Aradului în hărţi şi fotografii” – prezentată de prof. Horia Truţă (Sala „Ferdinand”).

În alocuţiunea rostită cu prilejul deschiderii acestor manifestări culturale, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a făcut referire la tematică, precum şi la prezentarea Volumului ,,Arad – economie şi societate (1945-1989)”, ca şi la vernisarea expoziţiei amintite, subliniind contribuţia bisericească la dezvoltarea cetăţii, cu exemplificările cele mai evidente în această privinţă, între care, sfintele locaşuri; de asemenea, cu climatul de bună înţelegere între cetăţeni, consolidat cu cel ecumenic. Ierarhul arădean a mai amintit şi meritul remarcat în titlul referatelor, de a prezenta diferitele aspecte bisericeşti ale tematicii generale.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu au mai rostit alocuţiuni ing. Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, ing. Adrian Ţolea, preşedintele ad-interim al Consiliului Judeţean Arad, drd. Dana Pădurean Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură Arad, prof. univ. dr. Corneliu Pădurean, preşedintele Asociaţiei „Ştefan Cicio Pop”.

Sâmbătă dimineaţa, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a participat la şedinţa festivă a  Consiliului Local Municipal Arad, întrunit cu ocazia Zilelor Aradului, în sala Ferdinand a Palatului Administrativ.

Mai multe persoane au primit titluri şi distincţii din partea administraţiei locale.

Astfel, în cadrul şedinţei festive Mihai Leu a primit titlul Pro Urbe pentru contribuţia deosebită la promovarea imaginii municipiului Arad, prin includerea acestuia în competiţii sportive la nivel european. De asemenea au primit titluri de excelenţă pentru merite profesionale remarcabile: Carmen Lidia Vidu (regie), Attila Harsanyi (pentru promovarea dialogului intercultural teatral), în domeniul muzicii clasice Dorin Frandeş, în domeniul muzicii uşoare Lucian Boar şi Leonard Iorega, Gag Andrei Marius – pentru rezultate deosebite în practicarea sportului, Horvath Tunde pentru procupări în sfera educaţiei muzicale, Balla Geza pentru promovarea produselor vini-viticole în ţară şi străinătate.

De asemenea Paula Herlo (pentru performanţe de execpţie în domeniul jurnalismului) şi Sabin Chintoan (pentru responsabilitate civică) au primit titluri de excelenţă.

Pe parcursul evenimentului, care a durat mai bine de o oră a încântat audienţa prezentă Quartetul Filarmonicii de Stat Arad.

Protos. Iustin Popovici

2 3 4 5