Cerc pastoral-misionar în parohia Secaş

Duminică, 27 septembrie 2015,  preoţii din cadrul Cercului pastoral-misionar Nr. 3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la biserica ortodoxă cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Secaş, Protopopiatul Sebiş.

Soborul de 15 preoţi sub protia Preacuviosului Părinte Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi delegatul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei au săvârşit Taina Sfântului Maslu în fața unui număr mare de credincioși din parohie și satele învecinate. Din sobor au făcut parte şi Preaonoratul Părinte Botea Alexandru, Protopopul Sebișului,  și fiul părintelui paroh, Preaonoratul Părinte Petcuț Flavius, Protopopul Aradului.

Cuvânt de învăţătură a aparţinut părintelui Iustin Popovici, care a transmis tuturor binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, după care a tâlcuit celor prezenţi învăţăturile Evangheliei din  Duminica a 18-a după Rusalii, de la Luca 5, 1-11.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” și „An comemorativ a Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”,  preotul Curechian Alin de la parohia Cil a susținut următoarele teme: 1. Misiunea parohiei ca mediu de cunoaștere și transmitere a credinței (predică, cateheză, educație religioasă). 2. Misiunea mânăstirii în mărturisirea credinței, dezvoltarea culturii și unității românești. 3.Creștinismul și celelalte religii.

Au urmat discuţii pe marginea temelor prezentate. La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Petcuţ Tuţu a mulţumit Preacuviosului Părinte Iustin Popovici pentru bogatul cuvânt de învățătură și tuturor pentru participare. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Moț Aurelian Iulian

1 4 6