Sărbătoare duhovnicească în Parohia Cuvin

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Cuvin, Protopopiatul Lipova. Încă de la orele dimineţii, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de un sobor de preoți  în frunte cu preotul Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, care a rostit un frumos cuvânt  de întâmpinare în ţinuturile din Podgoria Aradului, după care s-a oficiat slujba de binecuvânatare a lucrărilor de renovare săvârșite la  biserica parohială.

Cuvântul de învăţătură a fost pus sub  titlul ,,Darul lui Dumnezeu” (cf. citirilor scripturistice ale duminicii: 2 Cor. 9; Luca 5; şi a Cazaniei Duminicii),despre care Chiriarhul  a arătat că, după cuvântul pericopei apostolului zilei, se dă totdeauna cu prisosinţă tuturor spre toată îndestularea şi tot lucrul bun de împlinit şi se câştigă prin ascultarea cuvântului dumnezeiesc. Chiar pe plan material are o semnificaţie spirituală, descoperind prezenţa lui Dumnezeu în viaţa credincioşilor, în modul cel mai convingător, prin depăşirea nevredniciei lor, prin iubirea divină. În această stare îndeamnă la urmarea Mântuitorului printr-un adevărat apostolat pe toate planurile vieţii creştine ce implică misiunea Bisericii, a încheiat Înaltpreasfinţia Sa.

După rugăciunea amvonului, cinci dintre slujitorii sfintelor altare din Podgoria Aradului, atât de la mănăstirea din vecinătate Feredeu cât şi de la parohiile vecine, au primit distincţii de la Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, după cum urmează: ieromonahul Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredeu – protosinghel; preotul Petru Jula de la Parohia Cuvin – iconom stavrofor; preotul Ioan Florea de la Parohia Miniş – iconom stavrofor; preotul Mircea Ciorogariu de la Parohia Ghioroc – iconom stavrofor şi preotul Iulian Botezatu de la Parohia Șiria –iconom. Înaltpreasfinţia Sa, prin aceasta, a ţinut să încununeze acest eveniment al Parohiei Cuvin, răsplătind pe cei cinci slujitori pentru buna lucrare pe care o desfăşoară în parohiile lor şi pentru dovada unei bune colaborări între parohii şi mănăstirea vecină, toate din Podgoria Aradului. La acest moment a fost prezent și preotul Mihai-Octavian Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului.

Protopopul Lipovei a dat citire hrisovului editat de Arhiepiscopia Aradului, prin care a fost evidențiat efortul depus de parohul bisericii din Cuvin, Petru Jula, pentru care a fost răsplătit cu distincția de iconom stavrofor.

La final preotul paroh Jula Petru a mulțumit Înaltpreasfințitului Timotei pentru faptul că a ales să poposească la Cuvin şi să binecuvinteze lucrările săvârşite la sfânta biserică prin osteneala bunilor credincioşi și pentru faptul că a primit ca răsplătire distincția de iconom stavrofor.

 

Protos. Iustin Popovici

1 2 3 5 8 11 12 13