Comemorarea eroilor de la Păuliş

Sâmbătă, 19 septembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la ceremoniile tradiţionale dedicate comemorării eroilor martiri ce şi-au pierdut viaţa în bătălia purtată în zona comunei Păuliş, în septembrie 1944.

Primul eveniment a avut loc în curtea Unităţii Militare Radna, unde un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detaşamentul Păuliş şi a evocat martiriul elevilor Şcolii de Subofiţeri Radna. Aceştia au fost pomeniţi ulterior în cadrul unei slujbe desfăşurată la mormintele lor din Cimitirul Erolilor Lipova. S-au depus apoi coroane de flori din partea reprezentanţilor instituţiilor de stat centrale şi locale. Următoarea oprire , în acest periplu comemorativ, a fost în cimitirul eroilor de la Radna, unde după slujba de parastas s-au depus jerbe de flori.

Apoi următoarea oprire a fost în Biserica de la Păuliş, unde un sobor de preoţi, avându-l în mijlocul lor pe Inaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au oficiat Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre Sfânta Cruce şi cultul eroilor, punând în lumină înălţarea prin jertfa pentru tot ceea ce este spre bine şi desăvârşire. Exemplificarea prin luptele de la Păuliş, desfăşurate chiar în timpul marelui praznic al Înălţării Sfintei Cruci, anul 1944, acum 71 de ani. După Sf. Liturghie, s-a oficiat slujba de parastas pentru eroii căzuţi la datorie în 1944.

A urmat ceremonialul de la monumentul aflat pe DN 7, desfăşurat în prezenţa unei asistenţe numeroase, formată din oficialităţi, veterani, rezervişti, militari, elevi, alte persoane interesate.

Domnul Prefect al Judeţului Arad, Cosmin Pribac, a înmânat diplome de onoare unui număr de 15 veterani de război, membri ai filialelor Asociaţiei Naţionale din judeţele Arad şi Timiş.

Elementul de noutate al ceremoniei din acest an, pe lângă faptul că 2015 este Anul Veteranilor de Război, a constat în primirea ştafetei veteranilor.

Ştafeta este reprezentată de un drapel tricolor, purtat de militarii voluntari ai echipei Invictus România pe o distanţă de peste o mie de kilometri, pe patru trasee care corespund, în principal, cu direcţiile de acţiune ale Armatei României, în anul 1944, pentru eliberarea teritoriului naţional.

Purtătorii Ştafetei Veteranilor vor ajunge pe 25 octombrie la Carei, la Ansamblul Monumental ,,Glorie Ostaşului Român”.

La Monumentul Eroilor de la Păuliş, drapelul a fost preluat de preşedintele filialei ANVR Timiş, General de Brigadă (ret.) Constantin Mărăcine şi predat primarului comunei Păuliş, domnul Petru Nicoară.

Protos. Iustin Popovici

01 02 03 04 05 06 07