Deschiderea anului universitar 2015-2016 UVVG Arad

• O etapă nouă în dezvoltarea învățământului arădean
Manifestările dedicate deschiderii anului universitar 2015-2016 organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad au debutat ieri, 28.09.2015, la monumentul marelui patriot român Vasile Goldiş, cu un Te-Deum susţinut de un sobor de preoţi condus de Arhiespiscopul Aradului Timotei Seviciu.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a subliniat că, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad aduce, cu prilejul deschiderii noului an universitar 2015-2016, un profund omagiu distinsului cărturar şi om politic Vasile Goldiş, patronul spiritual al Universităţii care îi poartă numele. „Suntem mândri că Universitatea noastră poartă numele acestui glorios luptător, acestui om, care a înfăptuit România Mare. El spunea, printre altele, că „școala cea mai bună este cea care zidește caractere, răspândește morala și implementează idealuri”. Acesta este crezul lui Vasile Goldiș iar împreună cu studenții noștri și cadrele didactice milităm pentru realizarea acestui deziderat”.
Sărbătoare academică
Festivitatea de deschidere a noului an academic 2015-2016 s-a desfăşurat, în Aula „Magna Universitaria” din Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, într-o atmosferă de sărbătoare academică, unde au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. Claudius Mladin, inspectorul ISJ Arad, Arhiepiscopul Timotei Seviciu, Alexandra Braica, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Gheorghe Falcă – primarul Aradului, Adrian Ţolea – preşedintele CJA, ing. Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț și Industrie Arad, Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universităţii, Nicolae Pellegrini – inspector școlar general adjunct al ISJ Arad, Florin Vasiloni, consulul României la Gyula, reprezentanți ai Universităților din Padova și Semmelweis din Budapesta, consilieri municipali și județeni, studenţi, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi, părinţi şi absolvenţi ai Universităţii – ALUMNI.
În alocuțiunile invitaților, s-au evidențiat relațiile de colaborare dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi autorităţile locale şi judeţeane, dar și deschiderea unui învățământ universitar spre excelență, prin colaborarea celor două universități arădene: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea „Aurel Vlaicu”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a transmis salutul Conducerii şi Senatului Universitar și a adresat un „Bun venit!” bobocilor din anul I la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad: „De mâine, dragi boboci, păşiţii într-o nouă lume, în care profesorii și colaboratorii noștri vă vor ghida, iar studenții din anii mai mari vă vor acompania în demersul vostru de a descoperi acest nou univers. Obiectivul nostru este ca, în cel mai scurt timp, fiecare student să devină un prim actor în formarea sa”, a subliniat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Invitatul Conducerii Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, la deschiderea anului universitar, prof. univ. dr. ing. Ioan Radu, prorector al Universității „Aurel Vlaicu”, a subliniat importanța deschiderii anului universitar de către cele două universități, dar și intrarea în normalitate a învățământului academic arădean. „Sunt deosebit de onorat să reprezint Universitatea „Aurel Vlaicu” și să remarc că, după aproximativ 15 ani, lucrurile încep să intre pe făgașul lor normal. Consider că este meritul ambelor universități pasul făcut acum. Cu prilejul noului an universitar, vreau să transmit din partea rectorului Universității noastre, prof. Ramona Lile și din partea întregului corp academic, trei lucruri: pentru cadrele didactice, realizări majore, atât pe plan profesional, cât și pe aria cercetării științifice în anul universitar care urmează. Pentru studenți, rezultate foarte bune la învățătură. A învăța astăzi înseamnă a te respecta pe tine. Și dumneavoastră și nouă, să avem înțelepciunea și maturitatea necesară să trecem cu multă ușurință peste toate barierele și necazurile care ne așteaptă în viitor”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de vest „Vasile Goldiș”, a precizat că deschiderea anului universitar 2015-2016, are loc într-un context excepțional, împlinirea a 25 de ani de existență a Universității de Vest „Vasile Goldiș”. „Mă bucur că avem prilejul să ne întâlnim în Aula „Magna Universitaria”, în prezenţa distinșilor invitați, care ne onorează, în mod special, mai mult ca în alți ani. Această deschidere marchează o etapă nouă în dezvoltarea învățământului arădean. Ca rector fondator trebuie să mulțumesc organelor implicate în reluarea și relansarea relațiilor cu prestigioasa universitate concetățeană, Universitatea „Aurel Vlaicu”. Doresc să mă refer și la recunoașterea internaţională a evaluării efectuate de către Agenţia Europeană din Freiburg este o comisie internaţională de către Guvernul României cu ajutorul Ministerului Educației. Este prima evaluare care s-a făcut pentru învățământul medical din România. Ne mândrim că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a fost prima care a deschis acest drum și pentru alte Universități din România, de a fi evaluate și recunoscute pe plan european. Este un model de internaționalizare a învăţământului din orașul nostru, deoarece Aradul va participa la o competiţie importantă pentru disputa de capitală europeană și trebuie să ne unim forțele în acest demers. Pe baza planului strategic, ne vom conduce permanent după ideea că învăţământul, așa cum spunea Vasile Goldiș este pus în slujba poporului, în slujba tinerei generații”.
Realizări în domeniul cercetării științifice
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator și preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat prestigiul de care se bucură UVVG atât în România, cât și în străinătate, precum și recentele realizări în domeniul cercetării științifice: Banca de Gene – Colecţia de seminţe Macea”, intensificarea colaborării ştiinţifice cu Universitatea Semmelweis din Ungaria și Universitatea din Novi Sad, precum și cu Universităţile din Tubingen, Padova, Sezeged şi Debrecen. „Pentru noul an academic, 2015-2016, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad continuă seria inaugurărilor, în domeniul activităţilor de cercetare ştiinţifică, cu Centrul de Geriatrie de la Nădab și cu un sediu modern, aflat în zona UTA, unde va funcţiona Centrul de Screening Mamar”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
În după amiaza zilei de ieri, o delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” condusă de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG și prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, a participat la deschiderea anului universitar din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”, în prezența ministrului Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, care a salutat deschiderea și colaborarea academică dintre cele două universități arădene.
Daniel Albu

ok1