Mănăstirea Arad-Gai şi-a sărbătorit ocrotitorul

Mănăstirea Arad-Gai îşi sărbătoreşte în fiecare an, la 1 septembrie – începutul anului bisericesc, pe ocrotitorul ei, Sfântul Simeon Stâlpnicul. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa unui însemnat număr de credincioşi. Din sobor a făcut parte şi Preacuviosul Părinte protos. Matei Buliga, stareţul Mănăstirii Sfânta Cuvioasă Paraschiva din satul Dobreşti, jud. Timiş.

Cuvântul de învăţătură a fost pus sub titlul ,,Indictionul” – ca indicator şi îndrumător în unitatea timp-spaţiu a omului, iar a credinciosului orientare sigură pe parcursul anului bisericesc spre mântuire. Stâlpul Sfântului Simeon este un astfel de îndrumător care arată cerul, amintind scara raiului motivând scopul vieţii religioase prin folosirea timpului şi locului spre dobândirea veşniciei. Este un imbold, totodată, la o cugetare teologică şi chiar pe tărâmul artei şi literaturii, cu privire la timp. Hramul mănăstirii, legat de ctitorul ei, este un prilej de a evidenţia şi contribuţia înaintaşilor la buna socotire a anilor şi evenimentelor, prin sfântul Dionisie Exiguul (sau cel smerit), a mai amintit Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Radu Sas-Barbălată a fost hirotonit întru preot pe seama parohiei Agrişu Mic, Protopopiatul Ineu, iar la sfârşitul slujbei a fost hirotesit duhovnic. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Mircea-Silviu Şirian a fost hirotonit diacon.

La finalul slujbei, maica stareţă, stavrofora Magdalena Borteş, a mulţumit ierarhului, părinţilor slujitori şi credincioşilor pentru prezenţă şi pentru împreuna-rugăciune.

Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ sau Mănăstirea Arad-Gai a fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) pentru veşnica sa pomenire şi pentru a fi folosită de urmaşii săi în scaunul episcopal al Aradului. Sfântul Simeon Stâlpnicul este patronul spiritual al mănăstirii. Istoria sfintelor lăcaşuri amintite se leagă şi de etapele înălţării acestora peste vitregiile vremii, care însă au dovedit tăria unităţii ortodoxiei.

Biserica nouă poartă hramurile: „Veşmântul Maicii Domnului”, „Brâul Maicii Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului”, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august şi 1 octombrie. Decizia stabilirii hramurilor a aparţinut Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, care vizitează des această vatră monahală, odinioară reşedinţă de vară a ierarhilor străvechii eparhii arădene.

Protos. Iustin Popovici

VIO_1528 VIO_1554 VIO_1558 VIO_1614 VIO_1618 VIO_1684 VIO_1697 VIO_1704