„Antidrog, Provita” ziua II

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, Sectorul Social Filantropic și Misionar, în colaborare cu Agenția Națională Antidrog și voluntarii provita, a continuat implementarea proiectului social „Antidrog, Provita” la Centrul Social „Cuv. Parascheva” din Parohia Ortodoxă Dorgoș, Protopopiatul Lipova. Campania de informare s-a desfășurat în prima zi a noului an bisericesc, Marți 1 septembrie 2015 și a avut drept scop informarea tinerilor din parohiile din zona Lipova despre două dintre problemele mai grave cu care se confruntă societatea astăzi – avortul și consumul de droguri, modalități de evitare a lor dar și soluții favorabile în cazul în care le vor întâlni, punându-se accent pe rolul duhovnicului în viața tinerilor.

Consumul de droguri în Romania afectează îndeosebi persoanele tinere și foarte tinere, vârsta primului consum scăzând în jurul la 14 ani. Acest fapt face ca minorii sa fie considerați un grup vulnerabil care trebuie tratat în mod particular, acordându-i-se tot suportul informațional și sprijinul moral pentru a nu deveni victime ale consumului de droguri. Lipsa experienței de viață sau spiritul de aventură îi poate determina pe tineri să cadă în mrejele drogurilor. Reducerea riscurilor asociate consumului de droguri și promovarea serviciilor pentru tratamentul dependenței de droguri sunt principalele obiective urmărite în acest proiect de către Agenția Națională Antidrog, cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului.

Prin acțiunea provita se dorește afirmarea valorilor vieţii persoanei umane încă de la concepere și lupta împotriva avortului, în conformitate cu învăţătura de credinţă creştin-ortodoxă, deasemenea afirmarea și apărarea demnității persoanei umane în orice împrejurare și prin orice mijloace legale, prin apărarea principiilor, ideilor, moralei şi tradiţiilor creştin-ortodoxe.

Au fost deasemenea prezentate misiunea și rezultatele activității provita din cadrul Centrului de Consiliere Pre și Post Avort al Arhiepiscopiei Aradului din cadrul Spitalului Matern Arad.

Coordonatorul proiectului este P.C. pr. Gabriel Mariș consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, având colaboratori pe Dl. Florin Bîșcă de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și D-na Anamaria Jitea reprezentanta activităților provita „Alege Viața” din școlile arădene.

Programul a fost sprijinit de P.C. pr. Ioan Terentie Jidoi – protopop de Lipova și s-a desfășurat cu implicarea P.C. pr. paroh Valentin Săvușcă, în colaborare cu Poliția Locală. La această activitate au participat peste 40 de preoți și tineri din parohiile din zona Protopopiatului Lipova.

Proiectul urmează a fi implementat în perioada următoare în mai multe parohii din Arhiepiscopia Aradului.

Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Aradului

11947669_494706900710919_4279900003504886439_n 11949476_494706557377620_4797814038866744445_n DSCN1166 DSCN1173 DSCN1218