EVENIMENT CULTURAL – RELIGIOS LA PAROHIA ȚIPARI DIN PROTOPOPIATUL ARAD

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în data de 11 octombrie 2015 a avut loc sărbătorirea a 40 de ani de la târnosirea Bisericii Ortodoxe din Țipari. Ca urmare a identificării perioadei în care a avut loc târnosirea bisericii, preotul paroh Oprea Mihai, împreună cu consiliul parohial și credincioșii ortodocși ai parohiei, au hotărât serbarea acestui mare eveniment din viața parohiei Țipari.

Sărbătoarea a debutat cu slujba Utreniei, urmată de slujirea Sfintei Liturghii și un parastas de obște ridicat pentru sufletele ctitorilor bisericii, la care au luat parte o mulțime de credincioși atât din parohie, cât și din parohiile învecinate, alături de oficialitățile locale. Prezența tinerilor parohiei îmbrăcați în straie tradiționale a întregit acest eveniment și a dat un aer aparte sărbătorii, făcându-i pe fiii satului invitați să-și amintească de strămoșii care s-au ostenit cu ridicarea acestui lăcaș de cult.

Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât în mijlocul credincioșilor din parohia Țipari a poposit, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preacuviosul Părinte Vicar dr. Teofan Mada, care a săvârșit un Te Deum de mulțumire alături de preotul paroh și ceilalți preoți prezenți.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au fost invitați toți cei prezenți, și cu un spectacol folcloric la care au participat mai multe ansambluri, printre care și nou formatul ansamblu ,,Iasomia” din Țipari, evenimentul fiind un prilej prin care fiii satului s-au întâlnit și au depănat amintiri.

Biserica parohiei ortodoxe române din Țipari, cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” este construită între anii 1971-1975. Înainte de existența actualei biserici, serviciile divine se oficiau într-o capelă din pământ bătut ridicată în anul 1928.

Ca urmare a creșterii numerice a credincioșilor ortodocși și a râvnei celor aproximativ 50 de familii, biserica actuală a fost ridicată în timpul păstoririi părintelui Aurel Leucean, din parohia Sintea Mare. Pe vremea aceea actuala parohie Țipari era filie aparținătoare parohiei Sintea Mare, iar în vremea păstoririi părintelui Drăgan Petru, biserica devine parohie.

Târnosirea bisericii s-a făcut în toamna anului 1975, de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Aradului din acea perioadă, fapt pentru care s-au prăznuit 40 de ani de slujire neîntreruptă în prezentul lăcaș de cult ridicat cu atâta râvnă de strămoșii noștri.

a transmis, Pr. Oprea Mihai, parohia Țipari.

DSC_3635 DSC_3647 DSC_3650