Eveniment de informare şi diseminare a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului “Alege școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!” –

Sala de festivități a Centrului eparhial din Timișoara a găzduit joi, 22 octombrie, un eveniment de informare şi diseminare a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!, inițiat de către Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română. Lucrările întâlnirii au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, după cum ne-a precizat George Giurgiu.

La eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților locale din județul Timiș, preoţi implicaţi în activităţile catehetice, cadre didactice şi beneficiari din cele 20 Centre Educaţional-Inovative Alege Școala! din Regiunea Vest.

În deschidere, a luat cuvântul Pr. Sorin Lungoci, expert formator proiect și consilier la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei. Acesta a făcut o prezentare generală a proiectului și a subliniat aspecte importante  și rezultate deosebite obținute în perioada de implementare. Apoi, Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu, expert formator în cadrul proiectului și reprezentant al Patriarhiei Române, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar Pr. Alexandru Ranca, coordonator regional, a făcut prezentarea Centrelor educațional- inovative din regiunea Vest.

Un proiect cu rezultate deosebite pe plan educațional și social

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a apreciat valoarea acestui proiect pentru cei mai tineri fii ai Bisericii, beneficiarii direcți ai programelor educative și social-filantropice derulate la nivelul Arhiepiscopiei Timișoarei în cadrul proiectului.

“Am avut astăzi ocazia să culegem roadele a sute și sute de truditori din cadrul acestui proiect derulat în zona de vest a țării noastre. Sunt bucuros că fiecare a venit cu rezultatele obținute, cu fapte reale și concrete, ce dau mărturie că acest program nu s-a desfășurat doar la nivel teoretic, ci și practic, avânt efecte și rezultate deosebite pe plan educațional și social. Copiii care au participat la programele și activitățile proiectului sunt implicați în viața de parohie, fac parte din corul bisericesc, participă la sfintele slujbe și la activitățile catehetice derulate aici, iar un lucru îmbucurător este acela că au atras înspre Biserică și membrii familiei lor. Toate acestea, evidențiază recunoașterea utilității Bisericii în societate prin dimensiunea ei misionară, pe plan social și educațional”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

În continuare, au fost adresate mesaje din partea autorităților locale, au fost prezentate rezultatele obținute în urma implementării proiectului la nivelul regiunii de Vest și au fost împărtășite impresii și mărturii ale beneficiarilor.

20 Centre Educațional-Inovative, în regiune de Vest

În cadrul proiectului Alege Şcoala!, în Regiunea Vest, au fost înfiinţate 20 Centre Educațional-Inovative la: Timişoara Fratelia, Jimbolia, Timişoara Viile Fabric, Timişoara Ronaţ, Buziaş I, Sânandrei, Arad-Bujac, Curtici, Șepreuş, Gurba, Păuliş, Gurahonţ, Deva, Orăştie, Vulcan, Sfântul Nectarie Homorod, Reşiţa Monion, Moldova Nouă, Oraviţa şi Caransebeş. Aici s-au desfăşurat activităţi de tip Școală după Școală şi Şcoală de Duminică, ce au vizat menţinerea în sistemul educaţional şi reducerea abandonului școlar pentru aproximativ 750 de copii şi tineri. Proiectul Alege Şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!, derulat de către Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, în perioada aprilie 2014 – decembrie 2015, are ca obiectiv menţinerea în sistemul de educaţie a 1.325 de copii şi tineri expuşi riscului de abandon şcolar, precum şi dezvoltarea unor acţiuni, prin care 318 persoane să poată să-şi reia studiile.

sursa:basilica.ro

DSC_1133 DSC_1138 DSC_1140 DSC_1141 DSC_1142 DSC_1145