Mănăstirea Roşia din Protopopiatul Sebiş şi-a prăznuit ocrotitorii

În Duminica a 24-a după Rusalii şi totodată a prăznuirii Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, mulţime de pelerini din toate părţile judeţului Arad au venit la Mănăstirea Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din satul Roşia, Protopopiatul Sebiş, pentru a participa cu smerenie şi evlavie la sărbătoarea de hram. Soborul de preoţi, care a oficiat sfintele slujbe l-a avut în frunte pe Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul arădean s-a rugat pentru grabnica însănătoşire a tinerilor grav accidentaţi în incendiul din capitala ţării şi i-a pomenit pe cei trecuţi la cele veşnice.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Oameni şi îngeri” (cf.citirilor scripturistice ale duminicii şi praznicului), rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că vindecarea minunată a femeii din Sfânta Evanghelie precum şi învierea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii, indică trebuinţa naturii umane de a i se îndrepta slăbiciuni ca boala şi moartea, urmare a căderii protopărinţilor Adam şi Eva. Providenţa divină împlineşte această trebuinţă, îngerii înşişi fiind mijlocitori. Ca fiinţe spirituale o parte dintre ei au căzut din strălucire în întunericul în care încearcă să atragă ceata celor buni, dovedind că se poate lupta împotriva a ceea ce îndepărtează de comuniunea cu Dumnezeu. Lumea creaţiei divine, cea văzută şi cea nevăzută, îngerii şi oamenii, trebuie să fie în armonie pentru care lucru credincioşii folosesc pilda şi ajutorul îngerilor spre propăşirea vieţii pământeşti şi dobândirea celei cereşti. Fiecare om îşi are îngerul păzitor care îl păzeşte de rău şi îl călăuzeşte spre împlinirea binelui; iar, îndeosebi, copiii şi tinerii se află sub ocrotirea îngerească, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de psalţi din Iaşi, condus de tânărul protopsalt Alexandru-Ioan Tecucianu.

La finalul Sfintei Liturghii, maica stareţă Haritina Cârdei a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul obştii monahale de maici, precum şi tuturor pelerinilor veniţi în număr mare la hramul sfintei mănăstiri.

În seara zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a participat la Slujba de priveghere la Mănăstirea Feredeu. Aici au fost rostite şi rugăciuni speciale pentru pace şi unitate în ţară.

Protos. Iustin Popovici

1 2 3 4 5