Ziua Națională a României – sărbătorită în Parohia Ortodoxă Aradul Nou

Din dragoste față de poporul român, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un cadru festiv, în Parohia Ortodoxă „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Aradul Nou. Programul, coordonat de pr. Gabriel Mariș – consilier social al eparhiei, s-a aflat anul acesta la a doua ediție, din dorința de a păstra și cultiva darul unității naționale. Prin rugăciune și cântare, Biserica a fost, și de această dată, activă în lucrarea de păstrare a unității poporului.
Evenimentul a început prin Slujba de Te-Deum la Ziua Națională, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile aduse poporului roman, pomenind și eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român. Slujba a fost săvârșită de un ales sobor alcătuit din 5 preoți: pr. Gabriel Mariș – consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, pr. Teodor Faur – paroh, pr. Simion Fărcuțiu – pensionar, pr. militar Adrian David – UM1249 Arad și pr. misionar Aurel Jigovan – Penitenciarul Arad.
La sfârșitul slujbei, părintele paroh a subliniat în cuvântul său importanța zilei naționale pentru fiecare dintre noi, dar mai ales a rugăciunilor aduse lui Dumnezeu în această zi deosebită.
După slujbă, elevii corului Liceului Teoretic A.M. Guttenbrunn împreună cu corul de copii al Parohiei, dirijați de D-na profesoară de muzică Georgiana Maria, au intonat Imnul Țării și au susținut un emoționant concert de cântece patriotice, reafirmându-se, prin fiecare cântare, prețuirea față de poporul român.
Mai apoi, toți cei cu inima română, au dat „mână cu mână” înconjurând biserica într-o horă a unirii, spre aducere aminte a celei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Prin osteneala unor buni enoriași, sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă creștinească la care au participat cu bucurie toți creștinii români prezenți.
La sfârșitul programului, părintele consilier a adus mulțumiri, pentru colaborare în organizarea evenimentului, celor prezenți: D-lui Maior Mircea Ștefănuț – de la Unitatea Militară 01249 Arad, D-lui Comisar Șef Ștefan Troiac – Adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Arad și D-nei prof. Doina Neamțu – director al Liceului Teoretic A.M. Guttenbrunn. Sentimentele patriotice au fost amplificate de onoranta prezență a cadrelor militare și a celor de la Poliție, prezente la eveniment.
Constituția României prevede că 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 de delegați, a adoptat o rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureș, Tisa și fluviul Dunărea) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România. Acolo, după Sfânta Liturghie, ierarhul arădean Ioan Ignatie Papp a încheiat: „Cel ce a înviat din morți și a înviat și astăzi neamul românesc, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi. Amin”.

Pr. Cons. Gabriel Mariș

image image image