Ediţia a V-a a Concursului Naţional „Icoana ortodoxă–lumina credinței”

În perioada 01 februarie – 21 mai 2016 se desfăşoară ediţia a V-a a Concursului Naţional Icoana ortodoxă–lumina credinței. Concursul este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Patriarh Daniel, de către Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios – Centrul pentru Patrimoniu Cultural Sfântul Constantin Brâncoveanu și Sectorul Teologic – Educaţional ale Patriarhiei Române (mai multe informaţii in attach).

Concursul se desfășoară pe două secțiuni: Pictură pe lemn (tempera, stil brâncovenesc) şi Pictură pe sticlă (tempera, stil tradițional românesc);

La concurs se pot înscrie pictori iconari adulți. Lucrările vor fi depuse în perioada 14-19 aprilie 2016 (cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică), între orele 8.00-16.00, la Centrul pentru Patrimoniu Cultural Sfântul Constantin Brâncoveanu, din str. Maria Rosetti, nr. 63, sector 2, București (telefon 021.210.07.12). Concurenții se pot înscrie la una sau la ambele secțiuni ale concursului, respectând condițiile de participare pentru fiecare secțiune în parte.

Evaluarea lucrărilor

Evaluarea lucrărilor se va face de o comisie numită de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române și formată din 5 specialiști în domeniul picturii bisericești. Întrunirea comisiei de evaluare (a juriului) va avea loc la Centrul pentru Patrimoniu Cultural Sfântul Constantin Brâncoveanu, în ziua de joi, 21 aprilie 2016, începând cu ora 10.00. Membrii juriului vor ține cont de următoarele patru principii (criterii de evaluare): încadrarea în tematică, ermeneutică liturgică, acuratețe în folosirea culorilor, tehnică de execuție. În perioada 22-26 aprilie 2016 vor fi anunțate rezultatele concursului, iar cei 8 câștigători (câte patru pentru fiecare secțiune) vor fi invitați la vernisajul expoziției de la Palatul Patriarhiei, din ziua de 21 mai 2016.

Premierea câştigătorilor

Premierea câștigătorilor concursului se va face în ziua de 21 mai 2016, între orele 13.00 – 13.30, la Palatul Patriarhiei – sala Europa Christiana, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a invitațiilor din partea instituțiilor statului la hramul Catedralei Patriarhale.

***

Obiectivul general al Concursului Naţional Icoana ortodoxă–lumina credinței este păstrarea tradițiilor religioase și culturale, prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească.

Obiectivele specifice ale ediției a V-a a concursului sunt:

a. să încurajeze și să promoveze arta bisericească autentică;

b. să evidențieze rolul Bisericii Ortodoxe Române în dezvoltarea culturii și a limbii române;

c. să descopere pictorii iconari cu reale aptitudini plastice;

d. să realizeze un catalog al expoziției cu cele mai reprezentative icoane din concurs;

e. să faciliteze accesul credincioșilor la cumpărarea icoanelor reprezentative pentru arta bisericească.

Ediția a V-a a concursului se înscrie între manifestările dedicate anului 2016, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române An omagial al educației tineretului creștin ortodox și An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.

Concept Icoana ortodoxa 2016