Credincioșii din Șeitin și-au sărbătorit ocrotitorul

​În duminica a 32-a după Rusalii, comunitatea ortodoxă din Șeitin a îmbrăcat haine de sărbătoare, prăznuindu-l pe patronul spiritual al bisericii din comună – Sfântul Ierarh GrigorieTeologul. Acest eveniment a fost marcat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu al Aradului, aducând spre închinare racla cu sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Teologul de la biserica Sf. Cuv. Parascheva din incinta Spitalului Clinic Județean Arad, însoțite de către Pr. Dr. Ciprian Cucu.
Înaltpreafințitul Părinte a fost întâmpinat de către un sobor de preoți alături de cei doi preoți ai parohiei – Pr. Lazăr Nicolae Mirel și Pr. Bosancu Alin – precum și de către un grup de copii ai parohiei îmbrăcați în costume tradiționale. Cuvântul de bun venit a fost ținut de către parintele paroh Mirel Lazăr. După aceasta a urmat înconjurarea bisericii cu Sfintele Moaște și cu icoana Sfântului Grigorie Teologul pe care credincioșii parohiei au primit-o din Sfântul Munte Athos. A urmat Sfânta Liturghie arhierească oficiată în biserica parohială de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un ales sobor de preoți și în prezența a numeroși credincioși.
La momentul potrivit! Chiriarhul a ținut cuvântul de învățătură pus sub titlul ,,Firea și harul” (cf. citirilor scripturistice ale duminicii: I Tim. 4; Luca 19), adică acestea în conlucrare reală, așa cum este învățătura de credință. Cu cât omul dovedește o căutare mai mare a lui Dumnezeu și răspunsul ceresc nu întârzie prin sporirea darurilor. Se urmărește prin aceasta dobândirea staturii desăvârșite a Mântuitorului, o exemplificare constituind-o Zaheu vameșul. Nimeni nu poate adăuga ceva la propria stare fără ajutorul ceresc. Dumnezeu cheamă și omul răspunde spre propria-i înălțare. Sfântul Grigorie Teologul, ocrotitorul bisericii parohiale, a dovedit aceasta pe deplin, ajutând pe cei ce îl cinstesc. Intre sfinții purtători ai aceluiași nume toți au strălucit reflectând lumina harului dumnezeiesc. Marele Teolog și dascăl al lumii fiind și cel dintâi în prăznuire, a amintit Înaltpreasfinția Sa.
În încheiere părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru prezență, tuturor celor prezenți și celor care au organizat această frumoasă zi de sărbătoare. Biserica aceasta este și singura din cadrul Arhiepiscopiei Aradului care are acest hram. Evenimentul s-a încheiat cu îndătinata agapă creștinească.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image

image

image

image