„Sf. M. Mc. Gheorghe” Hramul Parohiei Ortodoxe Aradul Nou – la a doua ediție  

 

O zi de mare sărbătoare pentru Parohia Ortodoxă Aradul Nou, a fost sâmbătă, 23 aprilie 2016, la prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul bisericii parohiale şi ocrotitorul acestei comunităţi, păstorită de pr. Teodor Faur parohul bisericii şi pr. Gabriel Cosmin Mariş consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.

Pregătirea pentru ziua serbării hramului s-a făcut cu o seară înainte, prin săvârşirea Vecerniei cu Litie şi cu pregătirea celor necesare pentru sfinţire. Sfânta Liturghie din ziua praznicului a fost săvârşită de către soborul de preoţi slujitori ai parohiei în prezenţa a numeroşi credincioşi, în mare parte enoriaşi, ctitori şi binefăcători ai acestui sfânt locaş.

După Sfânta Liturghie, preoţii au săvârşit slujba de hram cu înconjurarea bisericii, în procesiune cu icoana hramului reprezentând pe Sf. Mare Mc. Gheorghe – purtătorul de biruință. Icoana, o reprezentare fidelă a celei de pe catapeteasma bisericii, a fost realizată în tehnica quiling  cu 5000 de fâșii de hârtie, de către copiii corului „Sfințișorii” al parohiei, fiind sfințită la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită în duminica precedentă hramului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului.

Aşa cum se cuvine, prăznuirea s-a terminat cu o agapă creştinească pregătită de către preoţi, Consiliul şi Comitetul Parohial, pentru toţi cei prezenţi la hram. La terminarea slujbei, unii copii din cor, care fac parte din familii defavorizate, au primit mai multe cadouri prin acțiunea ”Dar din dar de la Palatul Copiilor Arad”.

Cu prilejul sărbătorii, copiii din cor au onorat, cu sprijinul unor enoriașe, o invitație la Festivalul ecvestru Cupa „Sfântului Gheorghe” desfășurată la Arad în această perioadă. Aici copii au desfășurat mai multe activități educativ-religioase, au primit premii și avut ocazia să călărească, asemănându-se cu sfântul ocrotitor al lor, prăznuit în această frumoasă zi.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe pomenit astăzi, s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.

S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române.

Biserica ortodoxă din Parohia Aradul Nou a fost ridicată între anii 1928 – 1935, a fost pictată în tempera în anul 1936 şi în anul 2001 pictura a fost refăcută de către pictorul Matei Gheorghe din Arad în tehnica frescă şi sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei în anul 2005.

Pr. Cons. Gabriel Mariş

20160423_120732

20160423_154927

20160423_172238

20160423_233006