Conferință cu tema „Importanţa învăţăturii Arhim. Sofronie despre ipostas”, la Arad

În cadrul manifestărilor Filocalia a avut loc vineri, 13 mai 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, o conferință susţinută de Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia), cu tema Importanța învățăturii Arhim. Sofronie despre ipostas, după cum ne-a precizat Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ eparhial, coordonator de proiect.

La eveniment au participat profesori de la Facultatea de Teologie din Arad, monahi și monahii din Mitropolia Banatului, precum și numeroși tineri.

Manifestările Filocalia sunt organizate de Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, având parteneri internaționali la evenimentele cultural-artistice, social-educative și teologic-spirituale ce se derulează pe etape tematice cât mai cuprinzătoare.

În cadrul conferinței filocalice Cuvioasa Maică Magdalena a afirmat faptul căpentru Arhimandritul Sofronie, chipul lui Dumnezeu în om se manifestă mai ales în forma fiinţei pe care am primit-o de la Prototip: ființăm ca persoane.

„Părintele Sofronie a dorit ca grecescul Ipostas să devină actual în sensul său teologic pentru a distinge înțelegerea noastră despre persoană de nivelul pur psihologic. Tot ceea ce afirmăm  despre ipostasul / persoana umană reflectă viziunea noastră, moștenită prin Biserică, despre Persoanele Sfintei Treimi. Această viziune este una teologică, iar nu doar una intelectuală. Atunci de ce a scris atât de mult despre ipostasul uman? El a scris pentru a aduce la lumină adevărata viață a Bisericii Ortodoxe. În parte, a scris pentru a corecta înțelegerile eronate ale persoanei, atunci când iubirea este privită numai ca relație psihologică, sau mai rău, ca relație bazată pe pasiune. A scris şi pentru a ne îndemna să ţinem mintea noastră în sus, nu neglijând detaliile vieții trupeşti, ci trăind fiecare aspect al existenţei noastre în conformitate cu cele mai înalte principii. Fiecare pas din viaţa noastră este nedespărţit legat de dogmele fundamentale ale credinţei noastre”.

sursa:basilica.ro