Luni, 09 mai 2016, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o delegație a Parohiei „Sf. Gheorghe Nou” –Biserica Sfinților Martiri Brâncoveni din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, a adus spre închinare Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae la Arad, unde au fost așezate spre închinare în incinta Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime”. Aici au fost întâmpinate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi și numeroșii credincioși veniți cu evlavie la racla cu mâna dreaptă Sfântului Ierah Nicolae. După ce s-a înconjurat Catedrala cu racla Sfintelor Moaște, acestea au fost așezate pe un baldachin în mijlocul naosului spre a fi cinstite cum se cuvine de către credincioși.
În cuvântul de întâmpinare adresat delegației conduse de Preacucernicul Părinte Prof. dr.Emil Nedelea Cărămizaru de la Parohia amintită din București, s-a făcut referire la importanța zilei pe plan internațional și național legat de unitatea Europeană, independența țării și pacea lumii, subliniind că, în calendarul creștin orthodox se face pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae de la Mira Lichiei la Bari(Italia), adică pe un teritoriu european spre proteguirea continentului și a cărui nume , tâlcuit în limba română, leagă termenul de „biruință” cu cel de „popor” în mod simbolic. A arătat apoi că unitatea bisercească în cadrul Mitropoliei Banatului și implicit a Patriarhiei Române, a prilejuit și pelerinajul cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh aflată de secole în păstrarea Bisericii Sfântului Gheorghe Nou din capitala țării ajungând la Caransebeș și Arad în răstimpul care în conștiința credincioșilor leagă și sărbătorile sfintei Învieri (1 mai), a Sfântului Gheorghe (23 aprilie) și a Sfântului Nicolae (9 mai), fiecare cu ecoul însemnătății pentru istoria țării și a Bisericii, iar aceasta în folosul tuturor dar mai ales a copiilor și tinerilor, având în vedere și Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, ținând seama și de cel comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul, mare dascăl pentru credincioșii săi și promotor al științei și culturii naționale. S-a mai evidențiatși faptul că Sfântul Ierarh Nicolae este hramul Paraclisului Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Treime” și aducerea raclei sfinte de la București coincide tocmai cu ziua calendaristică a purtării Sfintelor moaște în lumea creștină, sinaxarul zilei fiind grăitor în acest context.
Mulțumind totodată ostenitorilor aducerii sfintei racle, în frunte cu Preacucernicul Părinte Prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru, Înaltpreasfinția Sa a exprimat recunoștința personală și a întregului cler și popor dreptcredincios față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a dat binecuvântarea împlinirii acestui act. În continuare a dat cuvântul cuvenit oaspetelui spre prezentarea istoriei prezenței Sfintelor Moaște în Biserica Ortodoxă Română și despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae făcând apel la încrederea credincioşilor în împlinirea rugăciunilor către sfânt. Toți credincioșii prezenți au putut apoi să se închine în pace și liniște la Sfintele Moaște după care, au fost duse la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul Arad-Gai, unde au rămas spre închinare până a doua zi, când Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, rostind și cuvântul de învățătură la care s-a adăugat și panegiricul zilei de către Părintele Prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru cu alaiul tradițional apoi sfânta raclă a fost ridicată din biserica principală a sfintei mănăstiri spre a fi transportată spre capitală.
Întocmit de: Pr.Silviu Nicolae Faur