Pelerinaj la trei biserici de lemn

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, credincioșii Parohiei Ortodoxe „Sf. M. Mc. Gheorghe” Aradul Nou, au efectuat un pelerinaj la bisericile de lemn din Furcșoara, Căbești și Boz, Episcopia Devei și Hunedoarei, chiar de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, sâmbătă 21 mai 2016, prin agenția de turism Basilica Travel a Patriarhiei Române.
Destinația aleasă reprezintă pentru foarte mulți credincioși ai parohiei arădene și locul nașterii și a copilăriei multora.
Peste 80 de credincioși arădeni, însoțiți de părintele Gabriel Mariș consilier social al Arhiepiscopiei Aradului și slujitor al Parohiei Aradul Nou, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica de lemn a Parohiei Furcșoara. Aceștia au fost întâmpinați cu multă dragoste de către oficialități în frunte cu primarul localității dl. Teodor Lazăr, în mod tradițional cu pâine și sare. Biserica de lemn din Furcșoara, a fost ridicată în anul 1808. Are hramul „Pogorârea Sf.Duh”. În pronaos și mai ales în naos se păstrează, bine conservată, pictura originală de mare valoare. Biserica se află pe lista monumentelor istorice, cod HD-II-m-B-03314.
Biserica s-a arătat însă neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși sosită la biserică, mare parte din ei așezându-se pe lângă biserică, ascultând cu evlavie slujba. Satul Furcșoara numără astăzi 8 credincioși, prezenți și ei la biserică, ca în fiecare duminică și sărbătoare. Auzind de eveniment, acestora s-au adunat și fiii satului plecați în alte localități din țară. A fost o sărbătoare dublă pentru cei prezenți. O bucurie nemărginită prilejuită de reîntâlnirea cu locurile natale, cu oamenii schimbați de anii care au trecut peste chipul lor. „Nu noi suntem cei care v-am primit, ci dumneavoastră, cei năcuți aici și care sunteți asemenea pietrelor peste care trece apa. Nu vă uitați niciodată originea. Să ne învrednicească Dumnezeu să mai avem astfel de bucurii” – a menționat la sfârșitul slujbei părintele Duțu Ilea, parohul bisericii.
După Sfânta Liturghie, a fost săvârșit un parastas pentru toți preoții slujitori, ctitorii, binefăcătorii și mai ales pentru rudeniile adormite în Domnul ale celor prezenți iar la final, credincioșii arădeni au împărțit pomana adusă spre iertarea păcatelor celor răposați.
Toți cei prezenți au fost invitați de gazde la o agapă frățească în jurul bisericii, ocazie pe care toți au folosit-o și pentru a depăna amintiri.
De la Furcșoara, pelerinii au coborât la biserica de lemn din Căbești, locul natal al unora dintre pelerini, bucurându-se cu toții de peisajul mirific al acelor ținuturi. Și aici, cu toții au zăbovit în jurul bisericii, parcă nedorind să se desprindă de acele locuri. Biserica de lemn din Căbești, a fost ridicată în 1673 și refăcută în 1864. Are hramul „Nașterea Maicii Domnului” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-A-03279.
Ultima biserică de lemn cercetată a fost cea din Parohia Boz, unde părintele Dacian Popescu parohul bisericii, un profesionist în domeniul resturării bisericilor monument istoric, a amenjat un muzeu al satului. Apoi, toți cei prezenți au participat la slujba Vecerniei în biserica nouă a Parohiei Boz. Biserica de lemn din Boz, a fost ridicată în 1701. Are hramul „Sfântul Gheorghe” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-B-03261.
La finalul pelerinajului, toți credincioșii arădeni au primit, din partea agenției Basilica Travel, diplome de pelerin cu mesajul „Bucură-te pelerinule de rodul ostenelilor tale!” semnat de Prea Fericitul Părinte Daniel Patriarhul României.
Înainte de plecarea spre Arad, pelerinii au participat la o agapă frățească la un restaurant – pescărie din zonă, apoi s-au înapoiat la casa lor, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate.
Scurt istoric al Parohiei Aradul Nou
Parohia Aradul Nou a avut o biserică edificată în mod sigur din lemn, a cărui slujitor în 1767 era preotul Gheorghe Popovici, originar din Bătania.
Sfârşitul bisericii şi chiar a parohiei ortodoxe poate fi pus pe seama masivelor colonizări habsburgice care au început încă din al doilea deceniu al secolului al XVIII-lea continuând până în cea de-a doua jumătate a veacului. La sfârşitul perioadei de colonizare, Aradul Nou devine una dintre cele mai populate aşezări cu familii de origine germană. Nu după mult timp, între populaţia autohtonă şi noii veniţi, se nasc o serie de nemulţumiri şi asperităţi. În aceste împrejurări, prin ordinul din 24 iulie 1765 al Mariei Tereza, românii au fost mutaţi în Mănăştur iar sârbii la Felnac.
După primul război mondial, alături de puţinii români aflaţi în partea de cartier numită Mureşel, au fost aşezaţi colonişti aduşi din satele Furcşoara și Căbești de lângă Ilia (județul Hunedoara) dar şi din alte sate, întemeindu-se partea de cartier numită Colonia veche. Aceasta a fost grăuntele de muştar din care avea să se formeze viitoarea parohie ortodoxă din Aradul Nou. Cel care a depus eforturi pentru înfiinţarea noii parohii a fost preotul prof. dr. Nicolae Popovici, secondat de o serie de intelectuali şi funcţionari din administraţia de stat în frunte cu dr. Aurel Crişan.
Urmare a creşteri treptate, începând mai ales cu 1921, a numărului ordodocşilor în Aradul Nou şi mai ales în Mureşel, care „au hotărât să se organizeze bisericeşte” în anul 1925, Ministerul Cultelor recunoaşte Parohia ortodoxă română Aradul Nou, ca parohie independentă. Până atunci credincioşii aparţineau de parohia Sânicolaul Mic. Consiliul eparhial Arad numeşte, prin decizia cu numărul 1482/1926, ca administrator parohial pe profesorul preot dr. Nicolae Popovici, de la Institutul Teologic din Arad.

Pr. cons. Gabriel Mariș

image

image

image