Slujba Învierii la Catedrala arhiepiscopală din Arad

Lumina Sfântă de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului a ajuns, sâmbătă seara, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, unde a fost împărțită preoților din județ, pentru a o duce în bisericile în care slujesc și a fi dată credincioșilor la slujba de Înviere.

A fost al şaselea an consecutiv când la Arad a ajuns Lumina Sfântă de la mormântul Mântuitorului din Ierusalim.

Sfânta Lumină a ajuns la Arad în jurul orei 22.30, după ce a fost preluată de pe Aeroportul din Timişoara de preotul Octavian Mihai Blaj, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, acesta fiind întâmpinat de IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, de preoţi, dar și de primari sau reprezentanți ai orașelor și comunelor din județ.

La miezul nopții, mii de credincioşi au participat la slujbele de Înviere oficiate în bisericile din municipiul şi judeţul Arad, unde au primit Sfânta Lumină adusă de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului.
IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“.

IPS Timotei i-a chemat pe credincioşi cu îndemnul „Veniţi de luaţi lumină”, apoi, de la lumânările preoţilor s-au aprins, rând pe rând, şi cele ale credincioşilor.

Soborul de preoţi însoţit de credincioşi a înconjurat Catedrala, după care s-a oficiat slujba Învierii, în timpul căreia s-a citit Sfânta Evanghelie şi s-a intonat „Hristos A Înviat din morţi/Cu moartea pe moarte Călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le“.

„Am primit cu toţii lumina Învierii de la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este o sărbătoare generală. Pentru toată lumea creştină, cea mai importantă. Sfintele sărbători să ne aducă bucurie în suflet, fiecăruia în parte, tuturor celor dragi, dar şi apropiaţilor, celor care sunt departe, în străinătate. Hristos Cel Înviat să fie mereu cel care ne călăuzeşte spre împlinirea oricărui bine, ziditor pentru fiecare şi pentru toţi împreună. Hristos A Înviat!“, a spus IPS Timotei.

***

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, sâmbătă, la Bucureşti, adusă de delegaţia Patriarhiei Române și a fost împărţită în toată ţara credincioşilor. Delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim a fost coordonată de PS Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins sâmbătă, la ora 14.29, după aproape cinci minute de la intrarea în Mormântul Sfânt a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige.

text&foto: actualitati-arad.ro

image

image

image

image

image

image

image