Sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor la Arad

În ziua sărbătorii Înălțării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Arad, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi catedrali.

Cuvântul de învăţătură al Ierarhului a fost pus sub titlul ,,Înălţare sfântă” (cf.citirilor scripturistice ale praznicului Fp.Ap. 1; Luca 24), însemnând adică o stare de râvnit prin tinderea spre absolut. Prin unirea firii dumnezeieşti cu cea omenească în Persoana Mântuitorului, cea din urmă însăşi este înălţată. Tocmai pentru aceasta Fiul lui Dumnezeu a coborât la starea noastră să o ridice din căderea de la demnitatea iniţială şi pe care nu o putea redobândi fără harul divin. Strădania omenească este trebuitoare în această înălţare şi ea poate dobândi valori maxime ca aceea a eroismului, a jertfirii de sine pentru tot ceea ce asigură progresul general, pacea şi ordinea lumii. De aici şi împletirea praznicului cu cinstirea eroilor, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.

Cinstirea eroilor neamului la Arad

După Sfânta Liturghie, Ziua Eroilor a fost marcată prin ceremoniale religioase şi militare, la care au participat veterani de război, reprezentanți ai administrațiilor locale și județene, dar și ai partidelor politice.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca sărbătoare naţională bisericească a eroilor.

Manifestările organizate la Arad au debutat cu oficierea unui parastas în memoria eroilor neamului, oficiat la Catedrala Ortodoxă Veche, de un sobor de preoţi avându-l în frunte pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, după care au fost depuse jerbe de flori la troiţa din curtea Catedralei Ortodoxe Vechi.

La Monumentul Revoluţiei din faţa Palatului Administrativ, Arhiepiscopul Aradului a oficiat o slujbă religioasă de pomenire, după care au fost depuse coroane de flori.

Apoi, în Piaţa Avram Iancu, la Monumentul Ostaşului Român a avut loc un ceremonial militar şi religios şi o depunere de coroane.

Evenimentul din Piața Avram Iancu a cuprins și un program cultural-patriotic ale elevilor școlilor gimnaziale Caius Iacob și Avram Iancu din municipiul Arad, Imnul Eroilor a fost intonat de corul vârstinicilor și veteranilor de război din cadrul filialei arădene a Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

Manifestările organizate cu ocazia Zilei Eroilor s-au încheiat cu un ceremonial militar şi religios şi depuneri de coroane la cele două monumente ale eroilor din Cimitirul Pomenirea.

În cuvântările ocazionale rostite cu acest prilej, Chiriarhul Aradului s-a referit la importanţa sărbătorii din punct de vedere bisericesc şi naţional.

În toate lăcaşurile de cult din Arad au fost pomeniţi în această zi a Înălţării Domnului, eroii – ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile – care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Protos.dr. Iustin Popovici

IMG_20160609_123253

IMG_20160609_144559