Duminică, 28.08.2016, a avut loc la Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din parohia Dud, Protopopiatul Ineu, un eveniment plin cu încărcătură duhovnicească pentru credincioșii acestei parohii, cu ocazia întrunirii preoților din cercul pastoral-misionar Târnova, condus, din încredințarea Înalt Prea Sfințitului Arhiepiscop Timotei, de către P. C. Părinte Teodor Păiușan, de la parohia Târnova.
Întrunirea cercului pastoral-misionar a început la orele 15:00 prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 11 preoți. La finalul slujbei părintele Voicu Ivănuț, de la parohia Chier, a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor, amintind de Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, prin care a arătat credincioșilor că duhurile rele stăpânesc și astăzi pe foarte mulți tineri, mai ales pe cei care urăsc Biserica și preoții ei. De asemenea părintele a precizat faptul că, asemenea tânărului din evanghelie, foarte mulți tineri sunt aruncați fie în foc, fie în apă, datorită vieții tulburate de păcate, pe care ei o trăiesc. Apoi părintele paroh Giani Achim a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor prezenți la săvârșirea Sfântului Maslu.
După săvârșirea Tainei, preoții s-au adunat la casa parohială unde au fost invitați să vadă și muzeul tradițional țărănesc, care, de curând a fost inaugurat, iar mai apoi părintele Marius Lucaciu, de la parohia Minișel a susținut, în conformitate cu tematica anului omagial, referatul cu următoarele teme: „1. Rolul orei de religie și catehezei bisericești pentru tineri. 2. Sfântul Ierarh și Mucenic Antim Ivireanul, misionar și sprijinitor al românilor transilvăneni în apărarea dreptei credințe”. În cadrul referatului părintele a încercat să scoată în evidență situația alarmantă în care se află tinerii astăzi, greutățile cu care se confruntă, viciile de care nu pot, sau nu vor să scape, amintind și de cuvântul de învățătură rostit la Taina Sfântului Maslu, iar ca soluție pentru viața tulburată a multor tineri, părintele referent a prezentat importanța orei de religie și a catehezei bisericești, care trebuie să conlucreze una cu cealaltă, să se completeze, să existe o bună colaborarea între preot și profesorul de religie, iar a acestora cu tinerii și părinții copiilor. De asemenea s-a prezentat pe scurt viața Sfântului Ierarh și Mucenic Antim Ivireanul și activitatea sa în apărarea și sprijinul românilor transilvăneni și în incurajarea acestora de a-și apăra dreapta credință. Preoții au purtat, apoi, o serie de discuții asupra temei expuse.
Seara s-a încheiat cu o agapă frățească, iar la final preotul paroh Giani Achim a mulțumit încă o dată pentru buna desfășurare a activității cercului pastoral-misionar în comunitatea bisericească din Dud.
Pr. Gabriel Streulea, Parohia Șilindia
