Târnosire de biserică în satul Pârneşti

În Duminica a X-a după Rusalii, comunitatea din filia Pârnești, parohia Lupești, protopopiatul Lipova, a avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Credincioșii din sat, împreună cu fii satului și numeroși oaspeți l-au întâmpinat pe ierarh îmbrăcați în tradiționalele costume populare specifice Văii Mureșului. Chiriarhul arădean a târnosit cu acest prilej biserica cu hramul ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe” şi a săvârşit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate în ultimii ani la sfântul locaș de cult zidit între anii 1938-1939.

După târnosire Inaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în locașul de cult, în fruntea unui ales sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte părintele Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc, părintele Ioan Jidoi, protopopul de Lipova și numeroși preoţi din parohiile apropiate, precum și părintele Arhid. Tiberiu Ardelean. Au participat dl. Senator Constantin-Traian Igaș și primarul comunei Săvârșin dl. Ioan Vodicean. Răspunsurile liturgice au fost date de corul din Săvârşin.

Cuvântul de învăţătură rostit de Chiriarh a fost pus sub titlul ,,Bobul de credinţă şi muntele de lucrare” (cf.citirilor scripturistice ale duminicii: 1 Cor. 4; Matei 17), şi priveşte raportul dintre virtute şi împlinirea ei, mai ales când este sprijinită de aripile binefăcătoare ale rugăciunii şi postului, înţelegând adică reculegere şi cumpătare. Minunea istorisită este pilduitoare în această privinţă aşa cum găseşte şi o aplicare locală: o obşte mică, într-o zonă deluroasă, care sugerează apropierea celei muntoase, în realizările pe diferite planuri ale muncii oamenilor, dovedeşte de veacuri, mai ales prin ridicarea de biserici, strădanii peste puterile obişnuite. Îndemnul Apostolului zilei este grăitor ca preţuire pentru râvna creştinească, ce trebuie mereu întreţinută, a amintit Înaltpreasfinţia Sa. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei i-a felicitat pe credincioșii din Pârnești și pe preotul paroh pentru grija deosebită față de biserica din sat și pentru atașamentul față de valorile Bisericii străbune. Ca semn al aprecierii pentru munca depusă, Înaltpreasfinţia Sa i-a oferit preotului paroh Alexandru Neicu distincţia de iconom. Sărbătoarea de la Pârnești s-a încheiat la Căminul cultural din sat, unde s-a oferit o agapă frățească.

Scurt istoric al bisericii

În conscripţia lui Sinesie Jivanovici se menţionează că la mijlocul secolului al XVIII-lea exista o veche biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae şi care la 1755 era intr-o stare foarte slabă. Acesta este motivul pentru care cei de atunci au cerut aprobare pentru edificarea altui locaş de cult. Aprobarea au primit-o în 1786 dar nu au avut posibilităţi s-o construiască decât în anul 1817. Era din lemn si avea hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, înlocuită în 1877 cu alta tot din lemn dar cu hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur” demolată in 1940. Intre 1938-1941 este edificată actuala biserică din cărămidă si piatră cu hramul „Sf.M.Mc. Gheorghe” si a fost sfintită in 1941 de către episcopul Andrei Mageru al Aradului. În ultima perioadă, prin vrednicia părintelui paroh Alexandru Neicu şi prin râvna parohienilor, s-au făcut reparații atât interioare cât și exterioare, s-a restaurat și completat pictura.

În după-masa zilei, Chiriarhul a efectuat o vizită pastorală în Parohia Vărădia de Mureş, pentru a da îndemnurile necesare preotului paroh Gheorghe Ile, pentru restaurarea lăcaşului de cult. De altfel, Înaltpreasfinţia Sa a mai poposit şi cu alte ocazii în această parohie. În anul 1995, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a vizitat această parohie însoţit fiind de Alteţa Sa Regina Maria, cu ocazia sfinţirii Troiţei Eroilor din cele două războaie mondiale precum şi a eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image