Tinerii din Firiteaz – pelerini în Moldova și Bucovina

Luna August a anului 2016 va reprezenta pentru șapte dintre cei mai apropiați tineri față de biserica din parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, o binecuvântare și o perioadă încărcată de emoție și bucurie. După ce și-au sărbătorit hramul, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, tinerii sârguincioși și extrem de atașați de biserică și activitățile ei, au primit de la părintele lor duhovnicesc în dar, un pelerinaj la mănăstirile din Moldova și Bucovina. Pelerinajul s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile, în care s-au închinat la mai multe sfinte moaște, au vizitat 20 de mănăstiri, parcurgând împreună aproximativ 2000 km.
Pelerinajul acesta a fost organizat, în primul rând, pentru a-i răsplăti pe toți acești tineri, care pe parcursul celor aproape doi ani de când a fost instalat noul preot în parohia lor, au fost nelipsiți de la toate slujbele, manifestându-se cu o dragoste deosebită față de biserică, fiind de un real folos pentru buna organizare a tuturor serviciilor religioase. Acești tineri susțin pe deplin cântarea la strană, se îngrijesc de curățenia din biserică și ajută în toate activitățile sociale, culturale și pastoral-misionare desfășurate în cuprinsul acestei parohii.
În prima zi a pelerinajului s-au vizitat următoarele mănăstiri și obiective: Mănăstirea Piatra Fântânele; Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Dorna Arini; Mănăstirea Moldovița.
În a doua zi le-au fost prezentate următoarele: Mănăstirea Bogdana; Mănăstirea Putna; Chilia Sf. Daniil Sihastrul; Mănăstirea Sihăstria Putnei; Mănăstirea Sucevița; Mănăstirea Humor; Mănăstirea Voroneț.
​În ziua a treia au vizitat: Mănăstirea Dragomirna; Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”; Cetatea de scaun a Sucevei; Muzeul Satului Bucovinean; Mănăstirea Cămârzani; Mănăstirea Bogdănești, Mănăstirea Neamț; Schitul Vovidenia; Mănăstirea Sihăstria; Mănăstirea Secu.

​În a patra zi s-au bucurat de următoarele: Catedrala Mitropolitană din Iași; Palatul Culturii din Iași; Mănăstirea Agapia; Mănăstirea Văratec; Casa Memorială „Ion Creangă”.

​Ultima zi a pelerinajului s-a încheiat prin vizitarea ultimelor obiective: Mănăstirea Petru Vodă și mormântul părintelui Iustin Pârvu; Mănăstirea Recea; Catedrala Reîntregirii Alba Iulia și cetatea Alba Iuliei.

Tinerii s-au arătat a fi extrem de intreresați de viața călugărească, de activitățile care se desfășoară cu regularitate în cadrul unei mănăstiri, de evoluția fiecăreia și de modul în care au rezistat în timp, răzbind prin vremuri din cele mai grele pentru Biserica Ortodoxă.

Organizarea acestui pelerinaj într-un an dedicat de către Patriarhia Română educației tineretului creștin ortodox, pe de-o parte, vine ca o mulțumire a preotului paroh Vlad – Sergiu Sandu pentru dragostea pe care acești tineri o arată față de Biserica lui Hristos și pe de altă parte, ca o rugăminte față de ei să rămână toată viața lor atașați de Sfânta Biserică și de învățăturile ei.
Atât pelerinajul de anul acesta cât și cel de anul trecut, în care acești tineri au vizitat Maramureșul, se integrează în proiectul „Țara noastră-i o comoară” organizat de către preotul paroh, proiect dedicat atât tinerilor, cât și copiilor din grupa „Prietenii lui Hristos” ai parohiei.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image

image

image