Cinstirea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul la Catedrala Veche din Arad

În contextul anului comemorativ 2016 dedicat Sfântului Antim Ivireanul şi tipografilor bisericeşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, s-a desfăşurat în data de 27 septembrie 2016, la Catedrala Veche din Arad, Parohia Arad-Centru, întrunirea preoţilor din cercul pastoral-misionar din Municipiul Arad.

Manifestările au început cu slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoţi, din care a făcut parte Înaltpreacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Preacucernicul Părinte Flavius Petcuţ, Protopop al Aradului şi Preacucernicul Părinte Emil Roman împreună cu Preacucernicul Părinte Arhidiacon Tiberiu Ardelean.

În timpul slujbei Sfintei Liturghii, părintele Emil Roman a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa activităţii tipografice şi dimensiunea misionar-duhovnicească pe care Sfântul Ierarh Antim a desfăşurat-o în timpul păstoririi sale, toate acestea constituind chipul ierarhului luminat, pildă peste veacuri pentru ierarhi, preoţi şi credincioşi.

A doua parte a manifestărilor a avut loc la sala de şedinţe a Oficiului parohial Arad-Centru, unde s-a susţinut de către Preacucernicul Părinte Protopop Flavius Petcuţ un referat având ca temă activitatea politico-socială a Mitropolitului Antim, model de îndrăzneală şi responsabilitate. S-a subliniat felul în care Mitropolitul Antim a înţeles să îşi asume riscuri în promovarea intereselor naţionale şi bisericeşti, într-un context politic deosebit de dificil, context care va genera şi sfârşitul său martiric. Atitudinea Sfântului Mitropolit Antim fiind una de asumare a mărturisirii lui Hristos şi a grijii pentru soarta păstoriţilor săi.

Pe lângă tema propriu-zisă s-au discutat şi alte aspecte legate de viaţa bisericească, subliniindu-se faptul că exemplul Sfântului Mitropolit Antim a fost urmat de-a lungul veacurilor şi de alţi ierarhi ai Bisericii noastre care au ştiut să dea măsura înălţimii slujirii lor în interesul Bisericii şi al neamului nostru.

 Diac. Paul-Sebastian Orădan

dsc_0004

dsc_0018

dsc_0034

dsc_0045