Mini-tabără creștină a Parohiei Ortodoxe Aradul Nou

În Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, în contextul întâlnirii tinerilor ortodocși în Patriarhia Română, Parohia Ortodoxă „Sf. M. Mc. Gheorghe” Aradul Nou, a organizat în perioada 7-8 septembrie o mini tabără pentru copiii parohiei, sub coordonarea părintelui consilier Gabriel Cosmin Mariș, slujitor al acestei Biserici.
Activitatea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului în „Tabăra Ortodoxă de Păstrare și Conservare a Tradițiilor Românești” din Covăsînț, singura tabără arădeană aparținând Bisericii Ortodoxe.
În prima zi, tinerii au făcut o drumeție de la poalele Dealului Șiria până la cetatea din vârf, a cărei atestare documentară datează din 1318. Aici tinerilor le-a fost prezentată istoria acestei cetăți și câteva din legendele legate de aceasta. Copii au putut admira de la înălţimea zidurilor şi a turnurilor fortăreței toată zona de jur-împrejur şi drumul de la Lipova către Oradea. Înainte de coborâre, copii au luat parte la un picnic în cetate.
La coborâre, tinerii au vizitat Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția”, un castel construit în stil baroc târziu în 1838, care a aparținut familiei nobiliare Bohus. Expoziția permanentă este dedicată scriitorului Ioan Slavici (1848 – 1925), născut în Șiria, și compozitorului Emil Monția (1887 – 1965).
Mai apoi, copiii s-a oprit în parcul central din localitate unde și-au potolit setea de la fântâna aflată în centrul localităţii, construită în anul 1884 de către baronul local, Ladislau Bohuş, apa din izvoarele subterane ale zonei cu dealuri fiind adusă în centrul localităţii printr-o conductă, de unde curge în permanenţă.
Înspre seară, copiii s-au întors în tabără unde, prin intermediul jocurilor și activitățiilor interactive, au avut parte de multă bucurie. O activitate deosebită a fost și pregătirea agapei frățești, demostrând fiecare, că nu este străin de ajutorul acordat mămicilor în bucătărie.
O mare bucurie le-a făcut și părintele Mihai Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului și parohul acestei Biserici. Întâlnirea a fost foarte interesantă pentru copii, aceștia ascultându-l pe părintele povestindu-le istoria minunatei tabere. Locul este un colț de rai, având în mijloc o scenă impunătoare în fața unui amfiteatru. Tabăra are mai multe locuri de joacă pentru copii, o clădire pentru cazarea tinerilor, alta pentru gătitul meselor, iazuri, troițe și multe flori. „Scopurile acestui complex de construcţii sunt: organizarea unor tabere creştine cu tineri şi copii din ţară şi străinătate, organizarea unor schimburi interculturale cu localităţi din ţară şi străinătate, serbări câmpeneşti (festivalul strugurilor, hramul bisericii, etc.) şi nu în ultimul rând asigurarea de adăpost copiilor proveniţi din zone calamitate. În primul rând este Tabără Ortodoxă pentru că se intenționează ca aici să fie găzduiți copii din Arhiepiscopia Aradului în mod gratuit care vor avea posibilitatea să participe la cursuri şi diferite activităţi care să le explice Învăţătura Bisericii Ortodoxe, astfel la plecare vor înţelege mai bine propria lor credinţă. De creaţie pentru că se intenţionează organizarea de tabere de pictură pe sticlă, de sculptură, teatru religios, muzică clasică şi religioasă. De conservare a tradiţiilor româneşti pentru că aici se intenţionează a organiza festivaluri de folclor, piese religioase autentice care sunt în pericol de a se pierde în negura timpului.” – a precizat părintele paroh.
Au urmat mai apoi și alte dialoguri pe teme religioase cu copii, lansarea mai multor lampioane, programul încheindu-se cu rugăciunile de seară făcute împreună cu părintele coordonator.
A doua zi, programul a început cu rugăciunile de dimineață făcute în mijlocul taberei de toți copiii. După rugăciune, prin bunăvoința părintelui paroh Mihai Blaj, tinerii au fost transportați cu microbusul parohiei la Sf. Mănăstire Feredeu, în ajun de praznic al „Nașterii Maicii Domnului”. Copii au vizitat și Schitul „Sf. M. Mc Gheorghe” – de la Feredeul din Deal, de unde au pornit în drumeție pe vechiul drum spre mănăstire ce duce prin pădure. Cu această ocazie, copiii au avut parte și de o lecție bună de orientare turistică, drumul având foarte multe marcaje.
La întoarcere, a fost vizitată frumoasa biserică a Covăsînțului, unde părintele a reușit cu ajutorul enoriașilor gospodari să ridice împreujurul bisericii un alt colț de rai. Biserica din Covăsînț a fost menționată prima dată în istorie în anul 1332, iar actuala biserică cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” datează din anul 1714. Pentru a pune în valoare strânsa legătură dintre istoricul Covăsînţului şi credinţa ortodoxă, în cadrul Parohiei, s-a deschis un muzeu unde sunt expuse o serie de obiecte de suflet, donate întru păstrare de către credincioşii ortodocşi din localitate. Numai aici găsim portul tradiţional al covăsînţenilor, purtat cu fală de femei şi bărbaţi în special la biserică cu ocazia sărbătorilor religioase.
După vizitarea muzeului, tot prin dărnicia și dragostea pentru copii a părintelui paroh, grupul de tineri s-a bucurat de agapa pregătită de enoriașele parohiei, la centrul social din curtea bisericii.
La întoarcerea în tabără, copii au abordat din nou mai multe teme din perspectiva creștină, pe care le-au discutat cu părintele coordonator, cum ar fi: iubirea părinților, dragostea creștină, ajutorarea aproapelui, participarea la slujbe, rolul parohiei în viața tinerilor, muzica, filmele, dar și despre pericolele sociale cum sunt drogurile.
Mini tabăra s-a încheiat prin aprecierea copiilor și mulțumirea adusă lui Dumnezeu și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea și desfășurarea acestei tabere și planuri ca și pe viitor să mai participe la astfel de activități în Arhiepiscopia Aradului.

Sectorul Social Filantropic și Misionar
al Arhiepiscopiei Aradului

image

image

image

image